«Οι γαλλικές επιχειρήσεις πρέπει να αποχωρήσουν από την αγορά της Ρωσίας. Πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως σπόνσορες της πολεμικής μηχανής της, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη δολοφονία παιδιών και γυναικών, τους βιασμούς», είπε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απευθυνόμενος μέσω τηλεσύνδεσης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Είναι δε χαρακτηριστικό πως όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθισμένος πίσω από ένα γραφείο και φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι του, οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν, ενώ δέχθηκαν την πρόσκλησή του και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί ειδικά και ονομαστικά σε εταιρείες όπως η Renault, η Leroy Merlin και η Auchan, οι οποίες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. «Οι αξίες είναι πιο ισχυρές από τα ματωμένα κέρδη», πρόσθεσε. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλες εταιρείες με παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά, όπως η Total και η Danone – η οποία, χθες, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παράγει στη Ρωσία μόνο βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα και είδη διατροφής για βρέφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Renault (το ΔΣ της οποίας αναμενόταν να συνεδριάσει αργά χθες το βράδυ) ελέγχει την Avtovaz, που είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, ενώ είναι από τους δυτικούς ομίλους με τη μεγαλύτερη έκθεση στη συγκεκριμένη χώρα, από όπου προέρχεται το 8% των κερδών της. Η δε αλυσίδα λιανεμπορίου Auchan, μέσω εκπροσώπου της, είχε δηλώσει «ιδιαιτέρως έκπληκτος» για την κριτική του Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Οσο για τη Leroy Merlin, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο (Mulliez) με την Auchan, δεν έχει αντιδράσει στις κατηγορίες και εκκλήσεις του ουκρανού προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε, επίσης, ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Γαλλίας σε αυτόν «τον πόλεμο κατά της ελευθερίας», όπως και για να γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ – το οποίο στηρίχθηκε χθες από τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι – αλλά και για να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε χθες και στο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας. Επικαλούμενος τις κοινές εμπειρίες των δύο χωρών όσον αφορά στις πυρηνικές καταστροφές, ζήτησε από τους βουλευτές και την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας. Επίσης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Λονδίνου, ενώ αύριο θα μιλήσει προς τη Βουλή της Σουηδίας.