Τον θάνατο της Μαντλίν Ολμπράιτ, σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε χθες η οικογένειά της. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε σε αυτή τη θέση, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο, στη δεκαετία που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ηταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταξύ 1997 και 2001, στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, ενώ νωρίτερα, από το 1993 μέχρι το 1997, διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.
Η Ολμπράιτ είχε γεννηθεί στην Τσεχοσλοβακία και κατάφερε να ξεφύγει από τους Ναζί ως πρόσφυγας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο θάνατός της προήλθε από καρκίνο, ενώ η οικογένειά της, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε λόγο για «μια ακούραστη υπερασπίστρια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οπως σημειώνει το Reuters, από τον ΟΗΕ η Ολμπράιτ είχε ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πιο σκληρής στάσης απέναντι στους Σέρβους, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που συνόδευσε τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ομως, κατά την πρώτη θητεία του Κλίντον, πολλοί από τους επιτελείς του με καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής επικαλούνταν την εμπειρία του Βιετνάμ και δήλωναν αντίθετοι με άμεση εμπλοκή στα Βαλκάνια – η οποία τελικώς ήρθε μέσω ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, σύμβουλό της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, η ίδια υποστήριζε μια δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, όπως ταιριάζει σε μια υπερδύναμη, προβάλλοντας τη θέση του «δυναμικού διεθνισμού». Υποστήριξε σθεναρά τη σύγκληση ενός διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να δικάσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους πρωταγωνιστές του. Το 2000 είχε γίνει η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, όπου συναντήθηκε με τον τότε ηγέτη της Κιμ Γιονγκ-ιλ.