Τέτοιες μέρες του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για μια νέα ρουτίνα στο Μαξίμου – λόγω πανδημίας τότε και καραντίνας (των άλλων). «Εχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Δεν υπάρχουν Σάββατα, δεν υπάρχουν Κυριακές» έλεγε. Ηταν η εποχή που καθιερώθηκε μεταξύ άλλων η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης για όλες τις κυβερνητικές συνεννοήσεις, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ως σήμερα σε μεγάλο βαθμό (οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για παράδειγμα, συνεχίζονται μέσω τηλε-οθόνης στην αίθουσα της Ηρώδου Αττικού), αν και οι κλειστές συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους εξ απορρήτων του γίνονταν πάντα από κοντά. Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, η θετική διάγνωση του Πρωθυπουργού στον ημερήσιο έλεγχο για Covid-19 έφερε εκ νέου ανατροπές. Οχι τόσο στη ρουτίνα του Μαξίμου, όσο στη δική του, παρότι συνεργάτες του λένε ότι τον είδαν «κάπως κουρασμένο» κυρίως στο πρώτο 24ωρο με τις υπόλοιπες μέρες να περνούν «με πολλές συνεννοήσεις και αποφάσεις» πρωτίστως για την οικονομία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η καραντίνα του Πρωθυπουργού για επτά ημέρες στο σπίτι του προφανώς έφερε ματαιώσεις και αναβολές όλων των συναντήσεών του. Φαίνεται να τον ανάγκασε περισσότερο σε προγραμματισμό μέρα – μέρα και όχι 48ωρου ή ακόμα μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα, όπως συνηθίζει, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Εφερε απευθείας τηλεφωνήματα από το κινητό του, τηλεδιασκέψεις μέσα από το λάπτοπ του με υπουργούς – «ίσως περισσότερες και από όσες θα έκανε κανονικά αν ήταν στο γραφείο», κατά την εκτίμηση συνεργατών του – αλλά και κάμποσες… τεχνικές δυσκολίες.
Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Η απομόνωση του Πρωθυπουργού εκτός γραφείου οδήγησε για πρώτη φορά σε εξ αποστάσεως – διαδικτυακό – «πρωινό καφέ». Ο ίδιος επέλεξε να μην αλλάξει ούτε η ώρα (στις 8.30 καθημερινά) ούτε η σύνθεση της πρωινής συζήτησης συντονισμού. Επίσης για πρώτη φορά έφερε ένα διάγγελμα, «γραμμένο» στην κάμερα του υπολογιστή του, με τον ίδιο να ζητά από την ομάδα του τρόπους να ξεπεραστούν τεχνικά προβλήματα χωρίς να σκέφτεται ούτε στιγμή να ακυρώσει τη δημόσια παρέμβαση, καθώς και διήμερο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο τα εθνικά. Και φαίνεται να του έδωσε εκ νέου μια νέα… αίσθηση του χρόνου, ο οποίος χώρεσε για επτά ημέρες περισσότερο «άνετο» διάβασμα (του Τύπου, ας πούμε, ελληνικού και ξένου), περισσότερες κατ’ ιδίαν «συνδέσεις» από τον Λυκαβηττό με κυβερνητικά στελέχη, τηλεφωνήματα (στον φαρμακοποιό Παναγιώτη Πατέλη για παράδειγμα, αφότου ο ίδιος ενημερώθηκε ότι ο νεαρός αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα για να ανοίξει το πρώτο φαρμακείο στη Χάλκη), αναρτήσεις στα social media (για την επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου αφότου παρακολούθησε τα στιγμιότυπα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου), περισσότερες… εσωτερικές σκέψεις και αποφάσεις.
ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Ανάμεσά τους το νέο πακέτο στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην πολιορκία της ακρίβειας. Το πλάνο κλείδωσε οριστικά λένε οι πληροφορίες στο δεύτερο βράδυ της πρωθυπουργικής καραντίνας. Ο ίδιος αποφάσισε επίσης να κλείσει ορθά κοφτά την εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος. Σε έναν τηλε-«πρωινό καφέ» εκείνης της εβδομάδας, άνοιξε τα χαρτιά του δίνοντας εντολή στα στελέχη του να βάλουν φρένο στη σχετική φημολογία και να «κάψουν» χωρίς περιστροφές τη σεναριολογία. Κάτι που έκανε τελικά και ο ίδιος δημόσια – μετά τα αρνητικά Covid τεστ – από το βήμα της Βουλής. Υπό άλλες προϋποθέσεις εκείνη η εβδομάδα του Μητσοτάκη θα περιλάμβανε ταξίδι στη Ρώμη για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Βίλα Μαντάμα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία. Τις δια ζώσης ζυμώσεις με τον ιταλό πρωθυπουργό τις έχασε, αλλά στη σύνοδο συμμετείχε διαδικτυακά. Ακυρώθηκε επίσης το τετ α τετ με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν που προγραμματιζόταν στην Κρήτη (και οι δυο τους περιορίστηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία). Οσο για τη μετάβασή του στην Αχαΐα για επίσκεψη σε εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου, αυτή φαίνεται απλώς να μετατέθηκε για αργότερα.