Το κύμα ακρίβειας που αναμέναμε να έρθει, κυρίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πια εδώ και δείχνει το απειλητικό πρόσωπό του. Κατέστη παραπάνω από σαφές και από τις δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και από την προσπάθεια που κατέβαλαν οι χώρες της Ιβηρικής να πετύχουν τη διαχείριση των δικών τους τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τους ελέγχους που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και την παραδειγματική – προειδοποιητική καμπάνα σε αλυσίδα τροφίμων, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεχίζονται για τα αγαθά των οποίων η τιμή αναπόφευκτα αυξάνεται λόγω των συνθηκών. Τρόφιμα και καύσιμα υφίστανται διαρκείς ανατιμήσεις, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα (διαχειρίσιμο ακόμα) πρόβλημα που ζητεί λύση: οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας χωρίς καθυστέρηση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση δεν θα μπορεί να περιοριστεί.

Η δουλειά των ελεγκτικών Αρχών, επομένως, δεν σταματάει. Αντιθέτως, τώρα αρχίζει πραγματικά. Οι έλεγχοι στην αγορά πρέπει να συνεχίσουν στους ίδιους εντατικούς ρυθμούς που γίνονταν λόγω της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση από τον πληθωρισμό. Το φρένο στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις είναι επιβεβλημένο, για να μην μπει η χώρα σε μια νέα δίνη κρίσης και στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πρέπει να μπουν όλες οι πιθανές παραβάσεις, από τις πειραγμένες ταμειακές μηχανές έως τις αδικαιολόγητες αυξήσεις.