Απονομή των Οσκαρ. Ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ ανεβαίνει στη σκηνή και ρίχνει ένα ξεγυρισμένο χαστούκι στον παρουσιαστή Κρις Ροκ που έκανε ένα χοντρό αστείο με το ξυρισμένο κεφάλι της γυναίκας του (που δεν ήταν ξυρισμένο λόγω μόδας αλλά λόγω μιας αρρώστιας).
Η προσβολή είναι πιθανή στις ανθρώπινες σχέσεις. Και αν υπάρχει κάτι που κάνει τους ανθρώπους πολιτισμένους, είναι ο τρόπος που αντιδρούν. Εν προκειμένω, ωστόσο, ο Σμιθ σηκώθηκε «να καθαρίσει για πάρτη της γυναίκας του». Αντρακλας σε μια κοινωνία και ένα πολιτισμικό επάγγελμα όπου η συμπαράσταση δεν μπορεί να σημαίνει επίδειξη βίας. Ηρέμησε φίλε, δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.
Διαβάζοντας, πάντως, τις εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις στο Διαδίκτυο και την κλιμάκωση προσβολών σε όσους διαφωνούν με την προσέγγιση που μόλις δημοσίευσα, σκέπτομαι τι θα είχε συμβεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κίνημα της πολιτικής ορθότητας και της κουλτούρας απόρριψης αν ο ένας από τους δύο ήταν, π.χ., λευκός ή γκέι κ.λπ. Τουλάχιστον, στην περίπτωση που περιγράφω, ο Κρις Ροκ δεν ανταπέδωσε – και αυτό τον αθωώνει λίγο και για το κακόγουστο χιούμορ του.