Πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό το τοπίο στην Ευρωλίγκα όσον αφορά την επόμενη σεζόν αυτής. Τούτη την ώρα οι ομάδες από τη Ρωσία είναι εκτός διοργάνωσης, στη βαθμολογία έγινε… ανακατανομή, άλλοι έχασαν και άλλοι κέρδισαν θέσεις. Ενα μπάχαλο. Οχι άδικα όμως. Ο πόλεμος έχει φέρει το… τέλος του αθλητισμού της Ρωσίας σε κάθε επίπεδο. Γενικά φέρνει παγωμάρα στις ζωές όλων μας. Και έχει αντίκτυπο παντού. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Είδαμε χθες δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέα Βατούτιν. Ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Απορρίπτει την επιλογή επιστροφής των ομάδων της Ρωσίας με δεδομένο να αγωνίζονται σε ουδέτερα γήπεδα. Δεν έχει άδικο. Καλύτερα να μην παίζεις, παρά να παίζεις συνεχώς εκτός έδρας. Και με τους υπόλοιπους να σε κοιτούν και να σε δείχνουν με το… δάχτυλο. Είναι και το άλλο: οι παίκτες πλέον δεν βρίσκουν ελκυστικό προορισμό τη Ρωσία. Δεν τους πείθουν τα χρήματα, όταν συμβαίνουν όλα αυτά. Και ούτε θα τους πείσουν. Δεν θα μπορούν λοιπόν οι σύλλογοι να προσελκύσουν παίκτες, ούτε χορηγούς.

Είναι μια κατάσταση που αυτή τη στιγμή φέρνει αμηχανία και σίγουρα προβληματισμό σε διοργανώσεις όπως η Ευρωλίγκα. Αλλά που στο – άμεσο – μέλλον σίγουρα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ολόκληρη τη διοργάνωση. Θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι οι μέτοχοι και να συζητήσουν ποιες και πόσες ομάδες θα αγωνιστούν την επόμενη σεζόν. Θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις που πιθανότατα θα είναι σκληρές, ιδιαίτερα αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίσει να μαίνεται. Κι εκεί θα φανεί αν υπάρχουν γερά θεμέλια για να μην τιναχτεί μια και καλή στον αέρα η Euroleague.