Το σχέδιο για την πριμοδότηση και ενθάρρυνση μέτρων για τα νέα ζευγάρια στο θέμα της στέγασης είναι μια αναγκαία πρωτοβουλία που μάλιστα επιβεβαιώθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Τα υψηλά ενοίκια και παράλληλα οι απανωτές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη μακρά διαμονή των νέων ή και τη μετεγκατάστασή τους από τα πατρικά τους σε μια νέα ζωή. Εδώ το ακόμη πιο επώδυνο είναι η ανάσχεση της κοινωνικής κινητικότητας και η διαμόρφωση αυτοδύναμης οικογένειας.

Σε αυτό το φόντο και δεδομένης και της νέας ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού φτιάχνεται ένα μείγμα αποτρεπτικό για τις νεότερες γενιές και δηλωτικό των πολλών προβλημάτων της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αναπαραγωγής. Το όλο σχέδιο, θετικό προφανώς και δυναμικό, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα παραπάνω, αλλά και να κλιμακωθεί ταχύτατα με την αξιοποίηση ακόμη και της λεγόμενης κοινωνικής κατοικίας με πριμ και επιδοτήσεις ενοικίων, αλλά και με φρένο στην κτηματομεσιτική αισχροκέρδεια.

Ήδη μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη προχωρούν σε στρατηγικές ανάλογες (π.χ. η Πορτογαλία) και αυτό έχει και θετικά αποτελέσματα στο να μην ενδυναμωθεί περαιτέρω το brain drain των νέων επιστημόνων. Παράλληλα, με την ενθάρρυνση για φτηνή στέγη, θα διαμορφωθούν νέοι δυναμικοί όροι για τις μεγάλες πόλεις. Το ένα συνδέεται με το άλλο και προφανώς θα αποτελέσει μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που θα αφορά την ίδια την καθημερινότητα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.