ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 1 Απριλίου (Ιδιαιτέρα υπηρεσία) – Ανεκοινώθη εκγύρως ότι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ επισπεύδει το ταξίδιον της επιστροφής του εις τας Ηνωμένας Πολιτείας κατόπιν της αποφάσεως του Προέδρου Τρούμαν να αποσυρθή της πολιτικής ζωής. Οι ενταύθα πολιτικοί κύκλοι λέγουν σχετικώς ότι η νίκη του στρατηγού Αϊζενχάουερ πρέπει τώρα να θεωρείται ως βεβαία και τονίζουν ότι η άνοδος των Ρεπουμπλικανών εις την εξουσίαν δεν σημαίνει διόλου μεταστροφήν της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένως ετονίσθη, αναφορικώς με το πρόγραμμα εξωτερικής βοηθείας ότι τούτο θα συνεχισθή και ότι δεν πρόκειται να επηρεασθή διόλου από τας απομονωτικάς αντιλήψεις του γερουσιαστού κ. Ταφτ. Η πλειοψηφία των οπαδών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζει σθεναρά ότι είναι απαραίτητον να ενισχυθούν και να εξοπλισθούν αι μη κομμουνιστικαί χώραι διά να αντισταθούν αποτελεσματικώτερον εις την κομμουνιστικήν επίθεσιν.

Εν τω μεταξύ, η δήλωσις του προέδρου Τρούμαν ότι δεν θα θέση υποψηφιότητα κατά τας προσεχείς προεδρικάς εκλογάς, έχει μεταβάλει τελείως την σημασίαν των προκριματικών εκλογών αι οποίαι πρόκειται να γίνουν σήμερον εις την πολιτείαν της Νεμπράσκα και του Βισκόνσιν.

Ο γερουσιαστής Κηφώβερ αποκτά τας περισσοτέρας πιθανότητας όπως υποδειχθή υπό του δημοκρατικού κόμματος. Φαίνεται δε βέβαιον ότι θα επιτύχη εις τα προκριματικάς εκλογάς εις Βικόνσιν. Εις την Πολιτείαν Νεμπράσκα, ο αγών μεταξύ του γερουσιαστού Κηφώβερ και του άλλου δημοκρατικού υποψηφίου, του πολυεκατομμυριούχου γερουσιαστού Ρόμπερ Καρ, εξ Οκλαχόμα. Θα ενταθή. Ο γερουσιαστής Καρ είχεν ανακοινώσει προηγουμένως ότι δεν θα υπέβαλλεν υποψηφιότητα αν υπέβαλλεν υποψηφιότητα ο πρόεδρος Τρούμαν.

Εξ άλλου, οι παρατηρηταί εις Βισκόνσιν πιστεύουν ότι χιλιάδες εκ των Δημοκρατικών θα προσχωρήσουν εις τους υποστηρικτάς του Αϊζενχάουερ και θα ψηφίσουν υπέρ του δυσμενώς διακείμενου εναντίον τού Ταφτ κυβερνήτου Γουόρεν, του οποίου το πρόγραμμα ως προς την εσωτερικήν και την εξωτερικήν πολιτικήν ομοιάζει πολύ με του Προέδρου Τρούμαν.