Την μαζική απέλαση ρώσων διπλωματών, αποφάσισαν χθες, Γερμανία και Γαλλία. Οι Γερμανοί θα απελάσουν 40 και οι Γάλλοι περίπου 30, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Η κυβέρνηση στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει ανάλογα, τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ Την ανάγκη επιτάχυνσης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τις ανακαλύψεις δολοφονιών αμάχων στη Βόρεια Ουκρανία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μπούτσα, τόνισαν χθες οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών που προσήλθαν στο Λουξεμβούργο για το Εurogroup. Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματία πολέμου και είπε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σημείωσαν ότι πλέον δεν θα αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα. «Ολα είναι προς συζήτηση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις κυρώσεις» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.
«Μετά τις θηριωδίες που είδαμε και χθες στην Ουκρανία, νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων και φυσικά αυτές οι κυρώσεις πρέπει να έχουν τεράστιο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρωσία παρά για την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών. Την Κυριακή και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας μίλησε για κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, όμως φαίνεται ότι υπήρξαν αντιδράσεις από βιομηχάνους στη χώρα και η διατύπωση άλλαξε. Εκπρόσωπος του γερμανικού τραπεζικού τομέα δήλωσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλη ύφεση εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εργάζεται έντονα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, από την οποία προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.
Δεν είναι αρκετό. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε τη νύχτα της Κυριακής, ένας εμφανώς εξοργισμένος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έβαλε στο στόχαστρο τους δυτικούς ηγέτες που, όπως λέει, επέτρεψαν τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στη χώρα του. Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τα αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις, σημειώνοντας ότι θα προταθεί νέο πακέτο κυρώσεων. «Αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν είναι αρκετό» τόνισε. «Πρέπει να εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα. Οχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την πολιτική συμπεριφορά που επέτρεψε στην πραγματικότητα αυτό το κακό να εισέλθει στη γη μας». Και κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί (οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εκείνοι οι οποίοι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 είχαν αντιταχθεί στο να παρασχεθεί στη Γεωργία το Σχέδιο Δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ) να επισκεφθούν την Μπούτσα «για να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική των 14 ετών παραχωρήσεων προς τη Ρωσία, να δουν με τα μάτια τους τους βασανισμένους ουκρανούς άνδρες και γυναίκες».