Η χθεσινή απόφαση για απέλαση των δώδεκα ρώσων διπλωματών ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από την ελληνική πλευρά. Ηταν μια απόφαση επιβεβλημένη και αποτέλεσμα της πρόθεσης της Αθήνας να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, ήταν απολύτως σύμφωνη με τη διπλωματική πρακτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός ότι οι απελάσεις ήρθαν μετά τις αποκαλύψεις για τις θηριωδίες της ρωσικής πλευράς στην Μπούτσα υπογραμμίζει και την αναγκαιότητά τους.

Οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς, μέσω της ανακοίνωσης της πρεσβείας, είναι μάλλον αναμενόμενες, κρίνοντας από τον πολεμικό τόνο που επιλέγει η Μόσχα από την αρχή της ρωσικής εισβολής, με διαρκείς απειλές και κατηγορίες για fake news – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ρωσικές απειλές, βέβαια, δεν πρέπει να κάμψουν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των απελάσεων και της καταδίκης των ρωσικών πεπραγμένων στην Ουκρανία. Η χώρα δεν είναι «επιτήδειος ουδέτερος», αλλά από την αρχή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, αναγνωρίζοντας ότι αυτή μπορεί να έχει και συνέπειες.

Την ίδια θέση οφείλει να διατηρήσει μέχρι τέλους, χωρίς πισωγυρίσματα ή δεύτερες σκέψεις. Σε μια περίοδο όπου όλοι κρίνονται από τις επιλογές και τις αποφάσεις τους, η Ελλάδα έχει επιλέξει να ευθυγραμμιστεί με την πλευρά που στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους, χωρίς αστερίσκους.