Για «βόμβα» που είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η FIFA και προσωπικά ο Τζιάνι Ινφαντίνο έκαναν λόγο χθες τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Και ποια είναι αυτή; Η επιθυμία του ισχυρού άνδρα του ποδοσφαίρου να αυξήσει τη διάρκεια ενός αγώνα στα 100 λεπτά από τα 90 που γνωρίζουμε, αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Θα πρόκειται αναμφισβήτητα για μια τεράστια αλλαγή του ποδοσφαίρου. Και σίγουρα μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο να αυξηθούν από πέντε λεπτά τα δύο ημίχρονα, πλην όμως εδώ θα μιλάμε για παιχνίδια που μπορεί να ολοκληρώνονται ακόμα και ύστερα από τρεις ώρες, αν υπολογίσουμε τις καθυστερήσεις, το VAR και ενδεχόμενο παράτασης κάποιων αγώνων.

Ο Ινφαντίνο θέλει να το κάνει αυτό προκειμένου να αυξήσει τον «καθαρό» χρόνο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ομως η λύση μπορεί να βρεθεί και με διαφορετικούς τρόπους και σίγουρα περισσότερο δίκαιους για τις ομάδες. Για όσους παρακολουθούν ποδόσφαιρο, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι συνήθως οι περισσότερες καθυστερήσεις ενός αγώνα έρχονται προς το τέλος του. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Εκεί βλέπουμε φαινόμενα παικτών να πέφτουν με το παραμικρό στο έδαφος και να μένουν 1-2 λεπτά, ακόμα κι αν δεν έχουν τίποτα, όταν η ομάδα τους είναι μπροστά στο σκορ.

Αν μετρούσαν όλες αυτές οι καθυστερήσεις, τότε ο αγώνας ίσως και να ξεπερνούσε τα 100 λεπτά. Μπορεί ωστόσο η FIFA να σταματήσει το φαινόμενο αυτό με μια απλή κίνηση. Να φέρει όχι δέκα λεπτά επιπλέον (πάλι οι παίκτες θα «ροκανίζουν» χρόνο) αλλά την αντίστροφη μέτρηση. Οπως συμβαίνει στο μπάσκετ. Και αυτή να ξεκινάει για παράδειγμα από το 70′ και έπειτα, ώστε τα τελευταία είκοσι λεπτά να υπάρχει «καθαρός» χρόνος παιχνιδιού και να μη βλέπουμε φαινόμενα καθυστερήσεων που εκνευρίζουν τον κόσμο και τους ποδοσφαιριστές και κρατούν «ομήρους» τους διαιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν ένας παίκτης πράγματι πονάει ή απλά καθυστερεί προς όφελος της ομάδας του.