Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος αναφέρθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις που μίλησαν χθες στο Delphi Forum. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και χαρακτήρισε κρίσιμο να είναι «ευπρόσδεκτες» οι επενδύσεις, κάτι που όπως είπε εξαρτάται από μεταρρυθμίσεις, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ταχύτερη επίλυση δικαστικών διαφορών και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος, καλώντας την κυβέρνηση να ενισχύσει πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς όμως να υποσκάψει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Εξάλλου, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών και να γίνει κατανοητό από το πολιτικό σύστημα ότι οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται δικό τους χρήμα, αλλά χρήματα των καταθετών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο δημοσιονομικό περιορισμό και για τον λόγο αυτόν «έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ότι μέχρι το 2060 θα ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα καταλήγει ετησίως σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ». Παρά το υψηλό χρέος όμως, υπογράμμισε πως η πορεία του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ύψος των επιτοκίων ακόμα και αν αυτά ανεβούν λόγω του πολέμου, καθώς είναι κλειδωμένα για το τμήμα του επίσημου τομέα.

Στην ανάγκη να διοχετευτεί με κριτήρια η ρευστότητα των τραπεζών στην οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν» προσέθεσε ο ίδιος. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «δεν πρέπει να δίνουμε άκριτα χρήματα, αλλά στοχευμένα, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να καταλήξουμε πάλι στα Μνημόνια».