Οι άνδρες που εργάζονται στην ασφάλεια των σταδίων του Κατάρ που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, στα υπουργεία και στα γραφεία δεν παίρνουν ρεπό για μήνες ίσως και χρόνια, αναγκάζονται να εργάζονται σε θερμοκρασία 50 C χωρίς νερό και να μένουν σε ένα δωμάτιο ανά δέκα άτομα κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, αναφέρει νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Ενας στρατός μεταναστών εργατών από την Αφρική και την Ασία εργάζονται ως κακοπληρωμένοι φρουροί στο μικρό εμιράτο.

Στην έκθεση των 74 σελίδων της Διεθνούς Αμνηστίας που καταγράφει τις εμπειρίες 34 νυν και πρώην φρουρών οκτώ ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας αναφέρεται πως  «εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα – συχνά για μήνες ή ακόμα και χρόνια χωρίς να πάρουν ρεπό». Ενας φρουρός από το Μπανγκλαντές, ο Αμπντούλ, είπε πως δεν έχει πάρει ρεπό εδώ και τρία χρόνια.  

Τουλάχιστον τρεις από τις εταιρείες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε πρόσφατες διοργανώσεις της FIFA στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων το 2020 και το Κύπελλο Αραβίας το 2021. Η Αμνηστία ανέφερε πως ενώ η FIFA και οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις δύο εκ των τριών εταιρειών, «κανένας τους δεν παρείχε επαρκείς λεπτομέρειες για να αξιολογήσει αν αυτή η απεμπλοκή πραγματοποιήθηκε υπεύθυνα, με διαφάνεια και ως έσχατη λύση».

Οσοι εργαζόμενοι έπαιρναν το νόμιμο ρεπό τους συχνά είχαν μείωση μισθών. Οι φύλακες χάνουν επίσης χρήματα όταν κάνουν διάλειμμα για να πάνε στην τουαλέτα χωρίς κάποιος να τους καλύπτει, όταν πάρουν αναρρωτική άδεια ή όταν φορούν απρεπώς τη στολή τους.