Η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια μικρή επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα, είναι το συμπέρασμα έρευνας του νηογνώμονα DNV. Οι ευρωπαϊκοί φορείς είναι αποφασισμένοι να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος, τονίζει ο νηογνώμονας προσθέτοντας όμως ότι η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι επίπονη και δαπανηρή, με την αυξημένη εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων, η αξιοποίηση της βιοενέργειας, ακόμη και ο άνθρακας, μπορεί να λειτουργήσουν επωφελώς στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Το υδρογόνο είναι ένας (άλλος) σημαντικός πυλώνας για τη διασφάλιση τόσο της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης όσο και της βιωσιμότητας του ενεργειακού της μείγματος. Αλλά η κύρια πρόκληση που αφορά το υδρογόνο είναι ότι έχει υψηλό κόστος παραγωγής.

Πάντως επί του παρόντος δεν υπάρχει επαρκής ικανότητα επαναεριοποίησης στην Ευρώπη και η παραγωγή σε περιοχές που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου όπως είναι η Νορβηγία, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν ελάχιστα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Η αντικατάσταση των δύο τρίτων του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει πολύ φιλόδοξος στόχος. Πέρα από την έκκληση προς τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, απαιτείται μια συντονισμένη πολιτική ώθησης στην ενεργειακή απόδοση, αναβολή στην απόσυρση των πυρηνικών και εκτεταμένη δημιουργία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.