«Χρυσάφι» θα πληρώσουν το φετινό πασχαλινό τραπέζι και το ταξίδι στο χωριό οι καταναλωτές, καθώς η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα εκτινάσσει στα ύψη το κόστος για το μέσο νοικοκυριό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ενδέχεται να ξεπεράσει το 15. Ηδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), οι τιμές στο αρνί την περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου κυμαίνονταν μεταξύ 7-8,5 ευρώ το κιλό ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονταν μεταξύ 7,5-9,5 ευρώ το κιλό. Εμποροι εκτιμούν ότι με βάση αυτές τις τιμές ο οβελίας θα ξεπεράσει τα 13 ευρώ το κιλό. Πέρσι η τιμή των αμνοεριφίων προσέγγισε στη λιανική τα 12 ευρώ το κιλό, ενώ είχαν γίνει και εισαγωγές. Φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές μεταξύ 7,5-8 ευρώ, αυξημένες ως και 40% από πέρσι. Την ίδια ώρα σημαντικές είναι οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικα και τα φρούτα που φτάνουν κατά μέσο όρο ακόμα και το 15% με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 50%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα (τσουρέκια, κουλουράκια κ.λπ.) από 7% μέχρι 15%.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ