Το ενδιαφέρον από τον Ελον Μασκ αλλά και έτερο επενδυτικό κεφάλαιο για την απόκτηση του ελέγχου του Twitter μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όχι μόνο, λόγω των επερχόμενων σημαντικών εξελίξεων στον κλάδο.

Το Twitter έχει γίνει πολύφερνη νύφη, με τις εξελίξεις αυτές να είναι συνεχείς. Η εταιρεία υιοθέτησε το λεγόμενο «δηλητηριώδες χάπι» (poison pill) στην αργκό των κεφαλαιαγορών, για να περιορίσει την ικανότητα του Μασκ να αυξήσει το μερίδιό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία (private equity) Thoma Bravo εμφανίστηκε παράλληλα για να «χτυπήσει» κι αυτή την προσφορά των $43 δισ. του Μασκ για το Twitter. Η Thoma Bravo, που εστιάζει σε επενδύσεις στην τεχνολογία και έχει στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση άνω των $103 δισ., ενημέρωσε το Twitter ότι διερευνά τη δυνατότητα υποβολής προσφοράς, ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Δεν είναι σαφές πόσα η Thoma Bravo θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι μια τέτοια ανταγωνιστική προσφορά θα έχει αποτέλεσμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, το Twitter ανακοίνωνε ότι με το «poison pill» προτίθεται να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε επενδυτή, όπως τον Μασκ, συγκεντρώσει μερίδιο στην εταιρεία άνω του 15%. Αυτό νομικά μπορεί να γίνει με την εταιρεία να πουλά περισσότερες μετοχές σε άλλους μετόχους με έκπτωση ώστε να αυξήσουν και αυτοί τη συμμετοχή τους.

Το μεγάλο αφεντικό της Tesla Ιλον Μασκ ξαναχτύπησε την περασμένη εβδομάδα ταράζοντας τα νερά, αυτή τη φορά υποβάλλοντας προσφορά χωρίς προηγούμενο για επιθετική εξαγορά του Twitter έναντι περίπου 43 δισ. δολ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με προσωπική περιουσία περίπου 260 δισ. δολ. πρότεινε να προσφέρει 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, τιμή που είναι υψηλότερη («premium») κατά 38% από το κλείσιμο την 1η Απριλίου. Εκείνη ήταν η τελευταία ημέρα πριν δημοσιοποιηθεί ότι ο ίδιος είχε αποκτήσει ήδη ποσοστό 9% στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ ανέφερε ότι αυτή είναι «η καλύτερη και η τελευταία του προσφορά» και πως εάν δεν γίνει δεκτή, θα επανεξετάσει τη θέση του ως μετόχου του Twitter. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν θέλει να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή της.

Ο δρόμος για την κίνηση αυτή του Μασκ άνοιξε μετά την επίσης αιφνίδια απόφασή του να μη συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter όπως του είχε προταθεί από την εταιρεία.

Η απόφαση αυτή έκπληξη από τον Μασκ αλλάζει ξανά τα δεδομένα για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πυροδοτεί νέες θεωρίες για το μέλλον του Twitter. Ο Μασκ, με προσωπική περιουσία 260 δισ. δολαρίων, ποσό που ξεπερνά ακόμη και το ΑΕΠ της Ελλάδος, από τη στιγμή που δεν είναι μέλος του ΔΣ του Twitter, δεν δεσμεύεται να μην έχει ποσοστό πάνω από 14,9% σε αυτό. Πρόσφατα ο Μασκ είχε αναφέρει ότι σκέφτεται να φτιάξει δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οσο διαρκεί η διαδικασία, ο Μασκ τουιτάρει συνεχώς για να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη στην προσπάθειά του. Το Σάββατο υποστήριξε ότι τα οικονομικά συμφέροντα του διοικητικού συμβουλίου της Twitter δεν ευθυγραμμίζονται με αυτά που έχουν οι μέτοχοι, λίγο μετά αφότου η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης έλαβε μέτρα για να αποτρέψει την απόπειρα εξαγοράς του. Ο δισεκατομμυριούχος απάντησε σε ένα tweet σχετικά με τις μετοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας ότι με την αποχώρηση του ιδρυτή Τζακ Ντόρσεϊ το διοικητικό συμβούλιο «συλλογικά δεν κατέχει σχεδόν καμία μετοχή».

Ο Μασκ έχει και νομικά προβλήματα με τα τουιταρίσματα που κάνει. Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ έκρινε ότι τα tweets του ίδιου το 2018 σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ιδιωτικοποίηση της Tesla ήταν ψευδή.