Πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας θα γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς σκληρά περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση – όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί – δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την Covid-19. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Και μάλιστα, με μια παραλλαγή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο μεταδοτική που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αποδεικνύουν ότι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλει να μην εφησυχάσει καθόλου, παίρνοντας μέρος στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Είναι απολύτως αναγκαίο να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ, καθώς και να ακολουθηθούν οι επιστημονικές συστάσεις για χρήση μάσκας σε συνθήκες συνωστισμού στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να μην παρατηρηθεί μια νέα έξαρση αμέσως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Εξίσου απαραίτητο, όμως, είναι να σπεύσουν για τη δεύτερη αναμνηστική δόση οι συμπολίτες μας για τους οποίους έχει ανοίξει από την προηγούμενη Πέμπτη η πλατφόρμα. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές κι αυτό έχει γίνει αδιαμφισβήτητο για κάθε εχέφρονα και ενημερωμένο άνθρωπο τον τελευταίο ένα χρόνο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο ευάλωτοι, αλλά με την τέταρτη δόση μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους εαυτούς τους. Το εμβόλιο παραμένει το πιο ισχυρό μας όπλο όσο συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού.