Τι είχαν οι νικητές στα δύο ντέρμπι της Κυριακής σε σχέση με τους ηττημένους; Το κίνητρό τους σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Και μια εγρήγορση όλο αυτό το διάστημα επί καθημερινής βάσης. Παναθηναϊκός και Αρης μπήκαν στα πλέι οφ για να παίξουν όλη τους τη χρονιά. Για να κυνηγήσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο σε μια κατάσταση που κάθε λάθος μπορεί να μετρήσει διπλά. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στα πλέι οφ και παίζουν σαν να έχει τελειώσει για εκείνους το πρωτάθλημα και να προετοιμάζονται μέσω αυτού για τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν μπροστά τους. Κυρίως για το Κύπελλο Ελλάδας στον ημιτελικό του οποίου θα βρεθούν τη Μεγάλη Πέμπτη. Εκεί, ναι, θα βρουν το χαμένο τους κίνητρο. Και τη χαμένη τους… όρεξη.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε το ντέρμπι της Κυριακής σαν να μην υπάρχει αύριο για εκείνον. Το ίδιο είχε κάνει και απέναντι στον ΠΑΟΚ, στο προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι του. Την ώρα που οι Πράσινοι έμπαιναν στο γήπεδο με το… μαχαίρι στα δόντια, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έπαιζαν σαν να είχαν το μυαλό τους αλλού. Ευθύνεται πολύ γι’ αυτό η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Και αποδεικνύεται πως καμιά φορά η πίεση μπορεί να κάνει καλό. Ή, αν θέλετε, η έλλειψη πίεσης μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.

Στον ΠΑΟΚ κινήθηκαν όλοι και όλα γύρω από τα ματς με τη Μαρσέιγ. Εως ένα σημείο λογικό, η πρόκληση ήταν μεγάλη. Αλλά αν σε αυτό το διάστημα των αγώνων με τους Γάλλους ο ΠΑΟΚ είχε κάνει δύο νίκες με Παναθηναϊκό και Αρη και όχι δύο ήττες, τώρα η διαφορά από τον Ολυμπιακό θα ήταν στους πέντε. Και με δύο μεταξύ τους ματς μπροστά! Την ίδια ώρα στον Ολυμπιακό όλοι κοιτούσαν τη βαθμολογία που έλεγε «+11» ή «+12» ή «+13». Κι αυτό λογικό. Να εφησυχάζεις όταν έχεις μεγάλες διαφορές. Αλλά το γόητρο είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Και χρειάζονται νίκες ακόμα και σε ματς που δεν θα σου αλλάξουν τη ζωή.