Μια απόπειρα «παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία»· ένα πολιτικό «τέχνασμα»· μια «αμπούλα βρώμας»: με αυτόν τον τρόπο σχολίασε η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, την αποκάλυψη πως η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, διαβίβασε στις 11 Μαρτίου στην Εισαγγελία του Παρισιού καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση με την οποία καταγγέλλει τη Λεπέν και αρκετούς ακόμα συναδέλφους της στο κόμμα για κατάχρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, συνολικά 617.379,77 ευρώ, την περίοδο που η ίδια ήταν ευρωβουλευτής, μεταξύ 2004 και 2017.

Οχι ότι είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία μπαίνει στο στόχαστρο της OLAF: η Λεπέν ερευνάται επισήμως από τη γαλλική Δικαιοσύνη ήδη από το 2018 για «κατάχρηση κοινοτικών κεφαλαίων», καθώς βαρύνεται με υποψίες πως έβαζε να εργάζονται για το κόμμα της συνεργάτες που πληρώνονταν, υποτίθεται, ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί από το Στρασβούργο. Το τελευταίο αξίωσε μάλιστα, για αυτόν τον λόγο, να του επιστραφούν συνολικά 339.000 ευρώ. Κατασχέσεις επί του μισθού της καθώς και των γενικών εξόδων της, όσο ήταν ακόμα ευρωβουλευτής, επέτρεψαν την αποπληρωμή μέρους αυτού του ποσού: σύμφωνα με τη «Le Monde», ωστόσο, αν συνυπολογιστούν οι τόκοι λόγω καθυστέρησης, η Λεπέν χρωστάει ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο κάτι περισσότερα από 315.000 ευρώ. Στη νέα υπόθεση που έφερε στο φως το Σαββατοκύριακο ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart, η ακροδεξιά υποψήφια κατηγορείται για κατάχρηση συνολικά 136.993,99 ευρώ από κοινοτικά χρήματα, ενώ ο πατέρας της και πρώην ευρωβουλευτής (2004-2019) Ζαν-Μαρί Λεπέν για κατάχρηση συνολικά 303.545,76 ευρώ. Στην έκθεση των 116 σελίδων που έστειλε η OLAF μιλάει για «απάτη», «πλαστογραφία», «κατάχρηση εμπιστοσύνης», «υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος» για λόγους εθνικής πολιτικής ή και προσωπικούς, «σύγκρουση συμφερόντων», υπερτιμολογήσεις ή και «πλασματικές» δαπάνες προς όφελος εμπορικών εταιρειών που κινούνται στην τροχιά της Εθνικής Συσπείρωσης – επισημαίνει μάλιστα πως τα καταγγελλόμενα γεγονότα «είναι ικανά να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις».

Τα παραδείγματα, άφθονα. Σε μια περίπτωση, το Ευρωκοινοβούλιο επέστρεψε στο κόμμα συνολικά 23.100 ευρώ για προωθητικά αντικείμενα (τσάντες, στιλό, μπρελόκ) που παραδόθηκαν στην έδρα του και «μοιάζει να αγοράστηκαν για το συνέδριο του [τότε] Εθνικού Μετώπου στη Λυών» το 2004. Την ίδια χρονιά, η Λεπέν και ο πατέρας της κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο έναν λογαριασμό 5.000 ευρώ έκαστος για τη δημιουργία, υποτίθεται, ενός ιστοτόπου στο όνομά τους – που «δεν δημιουργήθηκαν ποτέ». Στην έκθεσή της η OLAF διηγείται επίσης πώς ο πατήρ Λεπέν παρήγγειλε, στις 28 Δεκεμβρίου του 2016, λίγες ημέρες πριν από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, 129 φιάλες κρασιού και σαμπάνιας συνολικής αξίας 8.500 ευρώ καταθέτοντας τον λογαριασμό στο Ευρωκοινοβούλιο – μόνο που 113 από αυτά τα μπουκάλια παραδόθηκαν στην έπαυλή του στο Μοντρετού της Γαλλίας.

Η πλέον αποκαλυπτική για το ποιόν της Λεπέν σκηνή που περιγράφεται στην έκθεση, ωστόσο, εκτυλίχθηκε το 2010, με αφορμή ένα συνέδριο με θέμα «Οι περιφέρειες και η Ευρώπη απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση». Η Λεπέν είχε ζητήσει τότε την επιστροφή 5.000 ευρώ για τα έξοδα κίνησης και καταλύματος 13 στελεχών του κόμματός της που συμμετείχαν σε αυτό. Ενας από αυτούς, ακριβώς, τους συμμετέχοντες, ωστόσο, έγραψε στην OLAF προκειμένου να την ενημερώσει πως στην πραγματικότητα σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία των εκλογών για την προεδρία του Εθνικού Μετώπου έξι μήνες αργότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μαρίν Λεπέν έβγαλε από την τσάντα της μια ευρωπαϊκή σημαία, καλώντας τους συνεργάτες της να την κρεμάσουν στον τοίχο και να βγάλουν φωτογραφίες – ώστε να τις στείλουν, μαζί με τον λογαριασμό, στο Ευρωκοινοβούλιο. «Κρύψτε αυτό το σκατόπραμα» τους είπε αμέσως μετά δείχνοντας τη σημαία.