Προφανώς το όποιο πολιτικό κεφάλαιο εξήχθη από το 3ο τακτικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες 48 ώρες έχει εξανεμιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει εισέλθει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις του.

Η εικόνα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των ρευμάτων και των τάσεων εντός και εκτός συνεδρίου που έφτασαν σε θερμά επεισόδια, ο ακήρυκτος πόλεμος στελεχών του κόμματος στην αρένα των κοινωνικών δικτύων, το κλίμα νέας πολεμικής ενόψει και της εκλογής πρόεδρου και νέων οργάνων από τη βάση, δεν συνάδουν με κόμμα που θέλει να κυβερνήσει με ρεαλισμό τη χώρα. Ούτε με κόμμα που φιλοδοξεί να είναι θεσμικός και πολιτικός πυλώνας του συστήματος διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που θέλει και έχοντας τη δυνατότητα να είναι ελκυστικό για τους πολίτες.

Τα συνέδρια πρέπει να είναι αφετηρίες για επανεκκινήσεις και σημεία τομής όπου τα προγράμματα και τα πολιτικά σχέδια επικαιροποιούνται, ανανεώνονται και τίθενται εκ νέου στον κόσμο. Τα συνέδρια επ’ ουδενί συμβάλλουν αν καταλήξουν ατέρμονα μπρα ντε φερ στελεχών αποκομμένα από τις κοινωνικές ανάγκες και αναζητήσεις του περίπλοκου καιρού μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα και η ηγεσία του έχει πρόθεση να το μεταπλάσει και σε εν δυνάμει κυβερνητικό αφήνοντας πίσω τις αβελτηρίες, τους βερμπαλισμούς και τα μεγάλα λόγια. Καμία απόσταση δεν θα διανυθεί αν διατηρηθεί η ίδια εικόνα των ασύμμετρων αντιπαραθέσεων και ανοιχτών λογαριασμών.