Τα μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις ερμητικά κλειστά εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αποκτούν ξανά την αίγλη που τους αξίζει. Οι ανοδικές τάσεις που καταγράφουν οι αξίες στην εγχώρια κτηματαγορά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε συνάρτηση με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αναμένει και τη φετινή σεζόν η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι πλέον μονόδρομος και επιτακτική ανάγκη.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η περιοχή της Ομόνοιας πλέον προσφέρει μοναδικές στιγμές για τους ενοίκους των νέων ξενοδοχείων που λειτουργούν ήδη ή/και θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή. Η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας διαθέτει οπτική επαφή με τον βράχο της Ακρόπολης που λίγες περιοχές διαθέτουν. Παράλληλα, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από αλυσίδα ξενοδοχείων σε άλλοτε εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της εμβληματικής Πλατείας Ομονοίας, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει μπει πλέον για τα καλά στο «στόχαστρο» διεθνών επενδυτών.
Πλέον διακρίνουμε ότι περιοχές που στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες» είτε «υποβαθμισμένες», αλλάζουν.
Περισσότερες από 80 οικοδομικές άδειες για την αλλαγή χρήσης κτιρίων εξέδωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων μόνο για το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το διάστημα 2019-2021, προστέθηκαν περίπου 150 νέα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, μεγάλο ποσοστό των οποίων αφορά το κέντρο της Αθήνας.
Πολλές ιδιωτικές επενδύσεις πραγματοποιούνται σε γειτονιές του κέντρου που πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν στον χάρτη της κτηματαγοράς, επενδύσεις που δεν στοχεύουν αποκλειστικά μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών.
Οι αυξήσεις των τιμών στις άνωθεν «ξεχασμένες» περιοχές θα οδηγήσουν στην αύξηση των αξιών στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα αποτελούν βασικό πυλώνα μετεξέλιξης της εικόνας του κέντρου της πρωτεύουσας, επηρεάζοντας θετικά και τις όμορες περιοχές.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα και funds αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην τουριστική βιομηχανία του Δήμου Αθηναίων, ενώ αρκετοί εγχώριοι επιχειρηματίες της εστίασης έδωσαν ζωή σε εμβληματικά κτίρια που πλέον κοσμούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών.
Ολα τα άνωθεν αποδεικνύουν εμπράκτως ότι η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών αποτελεί θέμα χρόνου. Ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει την επενδυτική έκρηξη και την προσέγγιση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ στο άμεσο μέλλον.
Μην ξεχνάμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις συντελούν στην οικονομική αναβάθμιση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της οικονομίας της χώρας μας. Ενώ η αποκατάσταση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates