Είναι η άμυνά του αυτή που έφερε στον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο με τη Μονακό. Σε ένα ζευγάρι με τους Ερυθρόλευκους να είναι το φαβορί εξαρχής, όμως, για όσους… γνωρίζουν, η παρέα του Μάικ Τζέιμς θα αποδεικνυόταν πολύ σκληρή αντίπαλος. Κυρίως γιατί απέναντι στην καλή άμυνα του Ολυμπιακού θα βρισκόταν μια εξαιρετική επίθεση. Οπως δείχνουν οι αριθμοί, η καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση. Αυτή η επίθεση ήταν που έδωσε την εύκολη νίκη στους Μονεγάσκους στο δεύτερο ματς του ΣΕΦ και ισοφάρισε τη σειρά. Βάζοντας πλέον την πίεση στην πλευρά των Ερυθρολεύκων: πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια νίκη στη Γαλλία.

Πώς θα έρθει αυτή η – τουλάχιστον – μία νίκη που θέλουν; Η εύκολη απάντηση είναι μέσω της… πεπατημένης, δηλαδή της άμυνας. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Κάτι που αποδεικνύεται από τις εκτός έδρας νίκες που έχει κάνει ο Ολυμπιακός στη φετινή Ευρωλίγκα. Αν εξαιρέσουμε το ματς με την Μπασκόνια, που κατάφερε να κερδίσει πετυχαίνοντας 72 πόντους, όλες οι άλλες νίκες μακριά από τον Πειραιά ήρθαν με τον Ολυμπιακό να σκοράρει περισσότερους από 84 πόντους. Το έκανε στο Μιλάνο, το έκανε στο Μόναχο, το έκανε στο Καζάν, πήγε να το κάνει και στη Βαρκελώνη που έχασε στις λεπτομέρειες. Βγήκε στο γήπεδο, επιτέθηκε, έτρεξε, σκόραρε, νίκησε.

Ναι, είναι καλή η άμυνα, αλλά απέναντι σε μια ομάδα που έτσι κι αλλιώς στην έδρα της βάζει κατά μέσο όρο 83 πόντους ανά αγώνα χρειάζεται να επιτεθείς. Διαφορετικά θα είναι αναγκασμένος ο Ολυμπιακός να ρίξει πολύ χαμηλότερα από τον εντός έδρας μέσο όρο της τη Μονακό. Και πιθανόν εκεί να μην τα καταφέρει, όπως έδειξε στο δεύτερο ματς στο Ειρήνης και Φιλίας. Είναι εύκολο να επιτεθεί ο Ολυμπιακός; Να χτυπήσει τους Μονεγάσκους με το… δικό τους δυνατό σημείο; Είναι, αν δούμε τους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ ο Μπαρτζώκας. Τον Σλούκα, τον Ντόρσεϊ, τον ΜακΚίσικ, τον Ουόκαπ, τον Βεζένκοφ.