Θα κυβερνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν την επόμενη πενταετία με αυτοδυναμία ή θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική συγκατοίκηση; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα πλέον στη Γαλλία, προς το παρόν, ωστόσο, όλοι αναμένουν τον νέο πρωθυπουργό και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο γάλλος πρόεδρος, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν επιθυμεί μία σφιχτή, ολιγομελή κυβέρνηση, αποτελούμενη από 10-15 υπουργούς – η σύνθεση της οποίας βέβαια θα ολοκληρωθεί μετά τον δεύτερο κοινοβουλευτικό γύρο, στις 19 Ιουνίου. Το 2017, δέκα ημέρες μετά τον δεύτερο προεδρικό γύρο, είχαν διοριστεί 18 υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί. Εναν μήνα και έξι μέρες αργότερα, αμέσως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τα μέλη της έφτασαν τα 30, 15 άνδρες και 15 γυναίκες: 19 υπουργοί, δέκα υφυπουργοί και ο πρωθυπουργός – ο Εντουάρ Φιλίπ τότε, ο Ζαν Καστέξ στη συνέχεια, από τον Ιούλιο του 2020.  

Ο τελευταίος είχε ήδη επιβεβαιώσει προεκλογικά την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σεβόμενος ένα «ρεπουμπλικανικό έθιμο». Οσο για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί, τα ονόματα πάνε και έρχονται. Ο Μακρόν είχε ήδη δηλώσει από το 2017 την επιθυμία του να αποκτήσει μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Γαλλία, μετά την Εντίτ Κρεσόν (1991-1992), γυναίκα πρωθυπουργό. Ιδανικά, επίσης, ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός πρέπει να έχει οικολογικά διαπιστευτήρια, μιας και θα είναι «απευθείας επιφορτισμένος με τον “οικολογικό σχεδιασμό”». Για αυτό ακούγεται πολύ τα τελευταία 24ωρα το όνομα της Ελιζαμπέτ Μπορν, νυν υπουργού Εργασίας και πρώην υπουργού οικολογικής και αλληλέγγυας Μετάβασης. Ενα άλλο όνομα που κυκλοφορεί είναι εκείνο του υπουργού Γεωργίας, Ζουλιάν Ντενορμαντί. Κυβερνητικά στελέχη πάντως προειδοποιούν πως δεν αποκλείονται εκπλήξεις.  

Στο μέτωπο των κοινοβουλευτικών εκλογών, μία πρώτη δημοσκόπηση εμφάνισε το κόμμα του Μακρόν μαζί με τους συμμάχους του να αποσπούν 328-368 έδρες (σε σύνολο 577), την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση 75-105 έδρες, τους Ρεπουμπλικανούς και τους συμμάχους τους 35-65 έδρες και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν 25-45 έδρες. Οι δημοσκόποι ωστόσο προειδοποιούν πως αυτοί οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορεί εύκολα να ανατραπούν σε περίπτωση προεκλογικών συμμαχιών – η Ανυπότακτη Γαλλία, για παράδειγμα, βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με τους Κομμουνιστές και τους Οικολόγους, ενώ σήμερα θα έχει μία κρίσιμη συνάντηση και με τους Σοσιαλιστές.