Στο ιστορικό παιχνίδι της Αργεντινής με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986 ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε αλλάξει φανέλα στο ημίχρονο και στη συνέχεια πέτυχε τα δύο πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οταν ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ο άγγλος αμυντικός Στιβ Χοντζ ακολούθησε τον Μαραντόνα στα αποδυτήρια και του ζήτησε να ανταλλάξουν φανέλες. Ο Ντιέγκο δέχτηκε και του έδωσε τη φανέλα του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Χοντζ. Το 2003 αποφάσισε πως αποτελεί έναν μοναδικό θησαυρό του μοντέρνου ποδοσφαίρου και τη δάνεισε στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου που είχε έδρα στο Πρέστον. Οταν η έδρα του μεταφέρθηκε στο Μάντσεστερ η διάσημη φανέλα συνέχισε να εκτίθεται στο Κάστρο του Νότιγχαμ για 18 μήνες πριν επιστρέψει ξανά στο μουσείο όπου παρέμεινε μέχρι πρόσφατα.

Εκείνο τον καιρό ο Χοντζ δήλωνε πως η φανέλα του Μαραντόνα δεν πρόκειται να πουληθεί ποτέ, ενώ το 2010 έγραψε το βιβλίο «Ο Ανθρωπος με τη Φανέλα του Μαραντόνα».

Η μεγαλύτερη θυγατέρα του μύθου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ντάλμα υποστηρίζει πως η φανέλα που βγήκε σε πλειστηριασμό δεν είναι αυτή που φορούσε ο Μαραντόνα όταν πέτυχε τα δύο γκολ στην Αγγλία, αλλά αρνείται να πει ποιος είναι ο κάτοχός της. Την ιστορία της επιβεβαιώνει η μητέρα της Κλαούντια Βιγιαφάνε η οποία παλαιότερα είχε εμφανιστεί σε γήπεδο φορώντας φανέλα της Εθνικής Αργεντινής που μοιάζει με αυτή του αγώνα του 1986.

Εκπρόσωπος του Sotheby’s δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έχει διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα πριν βγει σε δημοπρασία η φανέλα του Μαραντόνα και πως γνώριζαν ότι ο διάσημος Αργεντινός φόρεσε δύο φανέλες στο παιχνίδι με την Αγγλία οι οποίες μάλιστα έχουν ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ τους που εντοπίστηκε από την επιστημονική έρευνα.