Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του Θεόδωρος Κουλουμπής, που πέθανε προχθές, δεν ήταν μόνο ο αδιαφιλονίκητος εισηγητής της θεωρίας των διεθνών σχέσεων στην Ελλάδα. Ηταν, κυρίως, ένας μαχητικός πολίτης εναντίον του εθνικισμού και των συνεπειών του. Το έργο του ήταν προσανατολισμένο στη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων, ενώ εργάστηκε για την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας, με βάση την εκατέρωθεν συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού, που δεν έγινε εφικτή (μην ξεχνάμε) δυο φορές λόγω πολιτικών προσκομμάτων εκ μέρους της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς.

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Θεόδωρος Κουλουμπής ήταν παντού. Αφησε πλούσιο έργο, πολλούς καθηγητές στο πανεπιστήμιο για να το συνεχίσουν, ενώ η προσφορά του και το κύρος του αναγνωρίστηκαν από τις κυβερνήσεις που δεν πολιτεύτηκαν με τα εθνικόφρονα κλισέ της ακινησίας: τελευταία, συμμετείχε στις συσκέψεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών, από την ίδρυσή του, το 2003, ως τον Σεπτέμβριο του 2006.

Θα ήταν σημαντικό αν το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσιζε τη δημιουργία Εδρας Διεθνών Σχέσεων «Θεόδωρος Κουλουμπής», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του και τιμώντας τη μνήμη του.