ΠΑΡΙΣΙ. Οι αντίπαλοι του προέδρου Ντε Γκωλ εξαπέλυσαν συνδυασμένη επίθεση εναντίον του, διότι, καθώς γράφει το «Μοντ», ο στρατηγός χρησιμοποιεί και την αδιάλλακτη επίθεσή του κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και την προσέγγιση με την Ρωσία, για την κατάκτηση της προεδρίας της Δημοκρατίας, για μίαν ακόμα θητεία, είτε για τον εαυτό του, είτε για άνθρωπο της εκλογής του – και συγκεκριμένα τον κ. Πομπιντού.

Ο γαλλικός Τύπος γράφει ότι ο Ντε Γκωλ άνοιξε ξαφνικά την προεκλογική εκστρατεία, με μίαν επίδειξη εθνικοφροσύνης και σωβινισμού, που αποκαλύπτει τους σκοπούς του, πέρα από κάθε αμφιβολία. Δύσκολη είναι πάντως η θέση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που γνωρίζει ότι η Μόσχα στηρίζει πολλές ελπίδες στην παρά πέρα σύγκρουση των αμερικανικών και γαλλικών φιλοδοξιών και συμφερόντων και που καλείται από τα άλλα κόμματα να λάβη μέρος στην μεγάλη μάχη κατά του Γκωλισμού.

Το σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί τον Ντε Γκωλ σαν υπεύθυνο μιας «ιστορικής επιπολαιότητος» που ενδέχεται να πληρωθή ακριβά από την Γαλλία, δεδομένου ότι οι μεν Δυτικοί σύμμαχοί της θα αντιδράσουν στα σχέδιά της, οι δε Ρώσοι δεν θα παύσουν να υποπτεύονται τα αληθινά κίνητρα του στρατηγού. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί τους κομμουνιστάς να μην ακολουθήσουν πολιτική σκοπιμότητος ευρύτερης. Ο Ντε Γκωλ, άλλωστε, στις δηλώσεις του της περασμένης εβδομάδος, δεν παρέλειψε να επιτεθή βιαιότατα κατά του Γαλλικού ΚΚ και γενικότερα του κομμουνισμού.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ

ΜΕΣΩ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

ΛΟΝΔΙΝΟ, 3. Μια υπερατλαντική εξυπηρέτηση διά τηλεοράσεως κατά κανονικά χρονικά διαστήματα εγκαινιάσθηκε χθες. Πρόγραμμα διαρκείας μίας ώρας μεταδόθηκε από 35 κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής με τον διεθνούς ιδιοκτησίας αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Πρώιμο πουλί». Το πρόγραμμα περιελάμβανε χορωδία μουσική από την Σουηδία, αναμετάδοση χειρουργικής επεμβάσεως στην καρδιά που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας, ελαφρά μουσική από την Ιταλία και αθλητικά νέα από την Γαλλία. Το πρόγραμμα του «Πρώιμου πουλιού», που είναι ο πρώτος εμπορικός δορυφόρος στον κόσμο, υπολογίζεται ότι το παρακολούθησαν περισσότεροι από 300.000.000 θεατές.