Ας μιλήσουμε για φανέλες. Οπως αυτή του Ολυμπιακού, ο οποίος, ενώ όλα πήγαιναν στραβά κι ανάποδα στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με τη Μονακό, μπόρεσε να νικήσει και να προκριθεί στο φάιναλ φορ.

Ή όπως αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης, που μπαίνοντας στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι χρειαζόταν όχι ένα, αλλά δύο γκολ για να στείλει τον δεύτερο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην παράταση. Με κάποιο μαγικό τρόπο τα βρήκε, πέτυχε ένα ακόμα στο έξτρα ημίωρο και προκρίθηκε στον τελικό.

Ας μιλήσουμε, όμως, και για τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, που τα τελευταία χρόνια θεωρείται από πολλούς η ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Ομως την κρίσιμη στιγμή κάτι συμβαίνει και η κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ γλιστράει από τα χέρια της. Ολο μέλι μέλι, αλλά από τηγανίτα τίποτα.

Το ίδιο και η Παρί Σεν Ζερμέν. Τα εκατομμύρια των Αράβων ρέουν εδώ και χρόνια άφθονα στο Παρίσι, μέχρι και τον Μέσι πήραν φέτος, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ… τζίφος. Το ίδιο (σε μικρότερο βαθμό, όμως, γιατί δεν είναι ίδια τα μεγέθη) και η μπασκετική Μονακό. Υστερα από μια εξαιρετική σεζόν κι ακόμα καλύτερη παρουσία στα πλέι οφ, κιότεψε τη στιγμή ακριβώς που είχε στριμώξει τον Ολυμπιακό στα σκοινιά κι ετοιμαζόταν να τον ρίξει νοκάουτ.

Κάποια πράγματα στον αθλητισμό δεν εξηγούνται με συστήματα και τακτικές. Δεν έχουν ποδοσφαιρική λογική οι ανατροπές που πέτυχε η Ρεάλ σε βάρος της Παρί και της Μάντσεστερ Σίτι φέτος. Ούτε αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μονακό έχει ιδιαίτερη μπασκετική λογική. Ετσι όπως πήγαινε το παιχνίδι, δεν φαινόταν να υπάρχει τρόπος να χάσουν οι Μονεγάσκοι.

Τι έκανε τη διαφορά; Η φανέλα, της Ρεάλ και του Ολυμπιακού εν προκειμένω. Το βάρος που της προσδίδουν οι τίτλοι που έχουν κερδίσει αυτοί και δεν έχουν κερδίσει οι αντίπαλοί τους. Κι είναι τόσο μεγάλη η επίδραση που έχει το βάρος της φανέλας, ώστε ακόμα και αποδεδειγμένοι winners, όπως ο Μέσι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, να μετατρέπονται σε losers όταν η φανέλα που φορούν δεν είναι βαριά. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό. Απλώς, έτσι είναι…