Αυξάνεται η δυναμική ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο για να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, αφού ακόμη και τα λεγόμενα «περιστέρια», οι πιο μετριοπαθείς ιθύνοντες χάραξης πολιτικής, δήλωσαν έτοιμοι να δεχθούν να μπει τέλος σε σχεδόν οκτώ χρόνια αρνητικού κόστους δανεισμού, αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα έχουν δώσει σήμα ότι είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, έπειτα από εκκλήσεις από τα γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσουν στην πρώτη άνοδο επιτοκίων εδώ και μία δεκαετία. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ 7,5% τον Απρίλιο και φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά με τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα.
Νέο deal
στη βιομηχανία
Νέο μεγάλο deal ολοκληρώθηκε στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, χθες υπογράφηκε μεταξύ της Cosmos Aluminium με έδρα τη Λάρισα και της ETEM και προβλέπει τη συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη και τον όμιλο Βιοχάλκο να αποκτά έμμεσα μειοψηφικό ποσοστό στην Cosmos Aluminium. Μέσα από τη συγχώνευση θα προκύψει ένα καινούργιο σχήμα που θα έχει προβλεπόμενο τζίρο πάνω από €300 εκατ.
Ομοφωνία της αγοράς
Σε θετική κατεύθυνση εκτιμούν ότι βρίσκονται τα μετρά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εκπρόσωποι φορέων της αγοράς. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, επεσήμανε πως παρέχουν σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που πλήττει εδώ και μήνες όλη την Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης, σημείωσε ότι το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας καλύπτει την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις θετικές, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε πως το «έμμεσο πλαφόν» στην τιμή του ρεύματος που αναστέλλει στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί καταφατική και ουσιαστική απάντηση στο επίμονο αίτημα του εμπορικού κόσμου.