Στην εξαντλητική βιογραφία του για τον Αδόλφο Χίτλερ («Υβρις, 1889 – 1936», μτφ. Στέφανος Ροζάνης, Scripta, 2002, γ’ έκδοση) ο κορυφαίος βρετανός ιστορικός Ιαν Κέρσοου ξεκινά ακριβώς με τις «αβάσιμες φήμες», όπως τις περιγράφει, για τον αόρατο εβραίο πρόγονο του Χίτλερ (η πιο «αληθοφανής» εκ των οποίων εντοπιζόταν στη βιογραφία που είχε γράψει ο Χανς Φρανκ, ηγετικός ναζί δικηγόρος, και γενικός διοικητής της Πολωνίας).

Απευθυνθήκαμε στον Ιαν Κέρσοου για τον ισχυρισμό του Σεργκέι Λαβρόφ. Το σχόλιό του δημοσιεύθηκε ήδη στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης: «Είναι η απόλυτη ανοησία. Κατά πάσα πιθανότητα σκοπός της είναι με έναν παράδοξο τρόπο να στηρίξει τον άλλο γελοίο ισχυρισμό των Ρώσων, ότι θέλουν να “αποναζιστικοποιήσουν” την Ουκρανία – ο πρόεδρος της οποίας εν τω μεταξύ είναι Εβραίος». Ο ίδιος μάς παρέπεμψε στο σημείο της βιογραφίας όπου αναλύει ακριβώς τη θεωρία που επικαλέστηκε ο ρώσος υπουργός. Από εκεί και το απόσπασμα που ακολουθεί:

«Φήμες για το γεγονός (σ.σ.: ότι ο παππούς του Χίτλερ ήταν Εβραίος) κυκλοφορούσαν στα καφέ του Μονάχου στις αρχές της δεκαετίας του 1920, και υποδαυλίζονταν από τον ξένο κίτρινο τύπο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Υπονοήθηκε ότι το όνομα “Huttler” ήταν εβραϊκό, “αποκαλύφθηκε” ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε μια εβραϊκή οικογένεια που ονομαζόταν Hitler στο Βουκουρέστι, και ακόμα υποστηρίχθηκε ότι ο πατέρας του ήταν νόθο του βαρόνου Ρότσιλντ, στου οποίου το σπίτι, στη Βιέννη, η γιαγιά του υποτίθεται ότι δούλεψε κάποιο διάστημα ως υπηρέτρια. Αλλά η πιο σοβαρή θεωρία για την υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ εμφανίζεται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, και εντοπίζεται άμεσα στη βιογραφία του Hans Frank, ηγετικού ναζί δικηγόρου, και γενικού διοικητή της Πολωνίας, ο οποίος την υπαγόρευσε μέσα στο κελλί του στη Νυρεμβέργη, περιμένοντας τον δήμιο.

Ο Frank ισχυρίζεται ότι τον κάλεσε ο Χίτλερ γύρω στα τέλη του 1930 και του έδειξε ένα γράμμα από τον ανιψιό του William Patrick Hitler (τον γιο του ετεροθαλούς αδελφού του Alois, ο οποίος μόλις είχε παντρευτεί μια κοπέλα από την Ιρλανδία) με το οποίο τον απειλούσε, σε σχέση με τις ιστορίες που κυκλοφορούσαν στον τύπο για την καταγωγή του Χίτλερ, ότι θα αποκαλύψει το γεγονός πως ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα στος φλέβες του… Η ιστορία του Frank πήρε μεγάλη δημοσιότητα κατά τη δεκαετία του ’50. Ωστόσο δεν στηρίζεται σε στοιχεία. Δεν υπήρξε καμία εβραϊκή οικογένεια ονόματι Frankenberger στο Γκρατς στη δεκαετία του 1830 (σ.σ.: στο σπίτι της φερόταν να έχει γεννήσει τον γιο της η γιαγιά του Χίτλερ). Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρχαν καθόλου Εβραίοι σε όλη τη Στυρία εκείνη την εποχή, καθόσον δεν επιτρέπονταν Εβραίοι σε αυτή την περιοχή της Αυστρίας μέχρι τη δεκαετία του 1860. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Maria Anna ήταν κάποτε στο Γκρατς, πόσο μάλλον ότι εργαζόταν στον χασάπη Leopold Frankenreiter… Στη βιογραφία του Hans Frank, υπαγορευμένη στο διαστημα που αυτός περίμενε τον δήμιο, και προφανώς μέσα σε κατάσταση ψυχολογικής κρίσης, υπάρχει πληθώρα από ανακρίβειες, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή. Αναφορικά με την ιστορία του υποτιθέμενου Εβραίου παππού του Χίτλερ, είναι άχρηστες. Ο παππούς του Χίτλερ, όποιος και αν ήταν, δεν ήταν ένας Εβραίος από το Γκρατς».