«Γεννήθηκε» στην αρχή του ελληνικού 20ού αιώνα για να καταγράψει τελικά το μεγαλείο και τις ήττες, τα τραύματα και τους θριάμβους του. Συνώνυμο της δημοσιογραφικής ιστορίας και δεοντολογίας, γνήσιο τέκνο της φιλελεύθερης ιδεολογίας που υποσχόταν να αλλάξει την Ελλάδα, το «Βήμα» συμπληρώνει αισίως τα (πρώτα, όπως λέμε) 100 χρόνια. Και αυτή είναι η ιδανική αφορμή για να ξετυλιχθεί η ιστορία του στην έκθεση «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ», σε σχεδιασμό της Μικρής Αρκτου – της Βιβής Γερολυμάτου και του Ανδρέα Γεωργιάδη. Αντιστοίχως, την επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου απ’ όπου αντλήθηκε το υλικό είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Θ. Διαμαντής.

Ειδικά για την περίσταση επιλέχθηκε ένα από τα νεότερα τοπόσημα της Αθήνας, κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας: το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στους χώρους του, λοιπόν, προσφέρεται ένα σπάνιο, συναρπαστικό ταξίδι στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, όπως την κατέγραψαν οι έγκριτες δημοσιογραφικές υπογραφές της εφημερίδας στα 100 χρόνια ζωής της. Στην έκθεση περισσότερα από διακόσια δημοσιεύματα ξαναζωντανεύουν μεγάλες και μικρές στιγμές που σημάδεψαν την κοινωνία, την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό, μέσα από μια πρωτότυπη και ευφάνταστη περιήγηση. Τα εκθέματα μας καλούν να ανακαλύψουμε ξανά ιστορικά ορόσημα με το εγνωσμένο κύρος, τη δημοσιογραφική αμεσότητα και την ερευνητική ματιά της εφημερίδας «Το Βήμα». Παράλληλα, μέσα από τα αυθεντικά φύλλα της εφημερίδας αλλά και ψηφιακές προβολές παρουσιάζεται η πορεία του ελληνικού Τύπου, από τη λινοτυπία και το μελάνι ως τα πρώτα βήματα στο Διαδίκτυο και τη διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή δημοσιογραφία.

Για την Ιστορία, η εφημερίδα ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Λαμπράκη και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 1922, σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας της χώρας μας (θα ακολουθούσε σύντομα η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και η Καταστροφή).