Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης και με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης, διοργανώνει απόψε τη «Νύχτα Ιδεών» με δύο συζητήσεις (με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά και αγγλικά).

Στις 19.00 αναλύουν το θέμα «(Ανα)δομούμε μαζί» ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, ο Alexandre Colliex, διεθνής διευθυντής του Manifesto Expo Paris, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, και η Σόφη Λάμπρου, συνιδρύτρια του Impact Hub. Τη συζήτηση συντονίζει η δική μας Μαίρη Αδαμοπούλου.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης αναμένεται να εξηγήσει τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το υπουργείο του στην προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πώς η πολιτιστική πρόκληση μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσει η Ελλάδα νέα ταυτότητα μετά τα χρόνια της κρίσης. Ο Μ. Μαρμαρινός θα εξηγήσει πώς η επιλογή της Ελευσίνας θα της επιτρέψει να συνεχίσει τον αστικό μετασχηματισμό, ενώ ο Colliex καλείται να παρουσιάσει τα έργα επανεφεύρεσης των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διευθύνει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες. Τέλος, η Σόφη Λάμπρου θα εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα νέο οικοσύστημα επιχειρηματικών κοινοτήτων προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας.

Στις 20.00, σε συνεργασία με το Le Grand Continent (συλλογή διαλόγων που εκδίδεται από το 2019 από το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Groupe d’études géopolitiques), διοργανώνεται η συζήτηση «Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία», ανάμεσα στον Γεώργιο Παγουλάτο, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισκέπτη καθηγητή στο Κολέγιο της Ευρώπης και γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς και τον François Heisbourg, ειδικό σύμβουλο στο Ιδρυμα Στρατηγικής Ερευνας στο Παρίσι, Senior Adviser της Ευρώπης για το International Institute for Strategic Studies στο Λονδίνο, οι οποίοι θα συνομιλήσουν για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη. Συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη.

Παράλληλα θα γίνεται διαδικτυακή μετάδοση στο www.ifg.gr