Ο προχθεσινός αγώνας των Μπακς με τους Σέλτικς στο Μιλγουόκι δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε από τους 82 που δίνει κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος του ΝΒΑ. Ηταν αγώνας για τα πλέι οφ. Και κρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια λανθασμένη απόφαση των διαιτητών.

Το φάουλ πάνω στον Σμαρτ από τον Χολιντέι 4 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, με τη διαφορά στους τρεις πόντους υπέρ των Μπακς, γίνεται ξεκάθαρα πάνω στην προσπάθεια του παίκτη των Σέλτικς να σουτάρει τρίποντο επιχειρώντας να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Οι διαιτητές λένε ότι το φάουλ έγινε χαμηλά, πριν ο Σμαρτ σηκωθεί για το σουτ και δίνουν δύο βολές αντί για τρεις. Οι Σέλτικς χάνουν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν, χάνουν και τον αγώνα. Ενδεχομένως αυτή η ήττα να τους στερήσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν στα πλέι οφ και να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Παρ’ όλα αυτά στη Βοστώνη σήμερα επικρατεί ηρεμία. Το ίδιο και χθες. Ο πάγκος διαμαρτυρήθηκε σύσσωμος στους διαιτητές την ώρα που πήραν την απόφασή τους, ο κόουτς Ιμε Ουντόκα και ο Σμαρτ εξέφρασαν τα παράπονά τους με δηλώσεις τους αμέσως μετά τον αγώνα, αλλά μέχρι εκεί. Η σελίδα γύρισε αμέσως και η ομάδα ετοιμάζεται για το τέταρτο παιχνίδι της σειράς με τους Μπακς.

Φαντάζεστε να βλέπαμε μια τέτοια φάση και μια τέτοια διαιτητική απόφαση σε αγώνα για τα πλέι οφ της Basket League; Σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός; Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας… Θα τη συζητούσαμε για μήνες. Ο αδικημένος θα είχε ξεσηκώσει όλο τον κόσμο, οι θεωρίες συνωμοσίας θα οργίαζαν και η κουβέντα περί μπάσκετ θα είχε πάει περίπατο. Αλλά είναι κι αυτή μια διαφορά ανάμεσα στο ΝΒΑ και το ευρωπαϊκό (όχι μόνο το ελληνικό, γίνονται κι αλλού στην Ευρώπη τέτοιες… ομορφιές γύρω από διαιτητικά ζητήματα) μπάσκετ. Εκεί είναι πεπεισμένοι ότι όλα τα λάθη, ακόμα και αυτά των διαιτητών, είναι ανθρώπινα. Τα αποδέχονται και προχωρούν παρακάτω θέτοντας σε προτεραιότητα το καλό αυτού που πωλούν σε όλο τον κόσμο, του πρωταθλήματός τους. Εδώ μας αρέσει να κυνηγάμε φαντάσματα, διότι αυτό είναι πιο εύκολο και πιο βολικό. Κι ας αλλοιώνει την ποιότητα του προϊόντος…