Ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε όλους όσοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ «και θέλουν να βοηθήσουν, να προσέλθουν στις κάλπες και να υπερψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο και αμέσως μετά, να ξεκινήσει μια πορεία προς την κοινωνία προτείνοντας αριστερές λύσεις». Γιατί – κατά τα λεγόμενά του – μόνο έτσι κερδίζεται ο κεντρώος χώρος. Η διαδρομή που περιγράφει προκειμένου να επιστρέψουν οι συριζαίοι στο Μαξίμου, πάντως, ακούγεται περισσότερο σαν πορεία τρελού φορτηγού, με τα φρένα σπασμένα.

Ετυμηγορία

Η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κωνσταντίνα Αδάμου, πόζαρε χαμογελαστή μέσα στο παραβάν την Κυριακή, την ώρα που έριχνε στην κάλπη την ετυμηγορία της για το νέο όνομα της Κεντροαριστεράς. Δεν ξέρω αν τη γοητεύει ο πράσινος ήλιος, ο οποίος επέστρεψε, ή προτιμούσε το όνομα ΚΙΝΑΛ. Στοιχηματίζω, όμως, ότι τα ωραία χρόνια της σοσιαλδημοκρατίας δύσκολα θα γυρίσουν με μεταγραφές που έχουν περάσει από βαρουφακικό σκάουτινγκ.

Ψήφος

«Η χαλαρή ψήφος σε τέτοιες δύσκολες στιγμές δεν είναι κάτι σοφό». Η διαπίστωση, που κρύβει μια προτροπή, διατυπώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα. Το κυβερνών κόμμα – όπως όλοι καταλάβαμε από το 14ο συνέδριό του – ξαναβάζει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Θεμιτός. Μόνο που πλέον θα χρειαστεί τα στελέχη του να εξηγούν πειστικά στους ψηφοφόρους και για ποιους λόγους ούτε η στρατηγική του ανοιχτού ενδεχόμενου μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπήρξε έξυπνη.

Θέσεις

Οι συριζαίοι κάνουν από προχθές πάρτι με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο γαλάζιο συνέδριο, βλέποντας εσωκομματικά χάσματα στον πολιτικό τους αντίπαλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βέβαια – κληθείς στο μπρίφινγκ να τη σχολιάσει – είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις. Οντως. Και το μόνο νέο επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να τις στηρίξει ήταν η τηλεθέαση της επιτυχημένης σειράς του Mega, «Αγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό».