Κάθε μπαμπάς που βλέπει τον γιόκα του να ξεχωρίζει λίγο παραπάνω από τα άλλα παιδάκια στην ακαδημία, όπου μαθαίνει ποδόσφαιρο, και νομίζει ότι γέννησε τον νέο Μέσι, καλό θα ήταν να μελετήσει προσεκτικά την περίπτωση του Ερλινγκ Χάαλαντ.

Στα 22 του χρόνια ο νορβηγός στράικερ θα βγάζει 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως παίζοντας σε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, τη Μάντσεστερ Σίτι, το κόστος της μεταγραφής του στην οποία αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια. Κι αυτό το κατάφερε όχι μόνο χάρη στο ταλέντο και τα προσόντα του, που έτσι κι αλλιώς είναι ξεχωριστά, αλλά και στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται την καριέρα του μέχρι στιγμής.

Δεν το κάνει μόνος του. Στο πλευρό του βρίσκονται ο πατέρας του, Αλφ Ινγκε, παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής, που έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων και στη Μάντσεστερ Σίτι, και η μητέρα του, Γκρι Μαρίτα Μπράουτ, πρώην πρωταθλήτρια Νορβηγίας στο έπταθλο. Δύο άνθρωποι, δηλαδή, που έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό και γνωρίζουν άριστα πώς πρέπει να κινηθεί κανείς σε αυτόν.

Λένε ότι οι αποφάσεις για το ποδοσφαιρικό μέλλον του Ερλινγκ λαμβάνονται με οικογενειακά συμβούλια. Ομαδικά. Ισως γι’ αυτό είναι τόσο προσεκτικές και μελετημένες. Παρότι από την ηλικία των 12 ετών είχε φανεί πόσο μεγάλες ήταν οι προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά του, ο Χάαλαντ δεν επέλεξε να πάει από την Μπρίνε, την ομάδα της πόλης του, που μετέχει στη Β’ κατηγορία του νορβηγικού πρωταθλήματος, απευθείας στη Μάντσεστερ Σίτι ή σε ομάδα αυτού του βεληνεκούς. Θα μπορούσε, οι σκάουτ είχαν εντοπίσει το ταλέντο του από νωρίς, αλλά θα κινδύνευε να «καεί».

Γι’ αυτό προτίμησε να κάνει τα βήματα ένα ένα. Πρώτα στη Μόλντε, μια από τις καλύτερες νορβηγικές ομάδες, μετά στη Σάλτσμπουργκ, έπειτα στην Ντόρτμουντ. Πρώτα πατούσε με σιγουριά στο ένα σκαλοπάτι και μετά ανέβαινε στο επόμενο. Και κάπως έτσι έφτασε στην κορυφή. Αφού προηγουμένως απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες στον κόσμο.

Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι ένα σπουδαίο ταλέντο θα εξελιχθεί σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή. Αλλά ο πιο ασφαλής δρόμος για την επιτυχία είναι αυτός που ακολούθησε ο Χάαλαντ.