Στη σκιά των κρουσμάτων βίας που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας και με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία προ των πυλών, οι φοιτητές των ιδρυμάτων της επικράτειας προσήλθαν χθες στις κάλπες έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών ΑΕΙ.

Με τα μεγάλα επίπεδα αποχής που καταγράφονταν στο παρελθόν να επανέρχονται και φέτος, οι φοιτητικές εκλογές έφεραν για μια ακόμη φορά πρώτη την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (της Νέας Δημοκρατίας) στην πλειονότητα των τμημάτων, ενώ η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι προχωράει σε μια νέα πολιτική περίοδο για τον χώρο του Κέντρου, κρίνοντας ότι οι νέοι και οι νέες στηρίζουν την επανασύνταξή της.

Για την Αριστερά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ΠΚΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ διατηρεί τη βάση της, τα σχήματα της ΕΑΑΚ (Αριστερές Κινήσεις) σε κάποιες σχολές έρχονται δεύτερη δύναμη, ενώ τελευταία παράταξη είναι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, το Bloco, που συγκεντρώνει – κατά κανόνα – ποσοστά κάτω του 3%.

Για την ανάδειξη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων κλήθηκαν να ψηφίσουν 554.050 εγγεγραμμένοι φοιτητές (με πολύ λιγότερους τους ενεργούς φοιτητές ανάμεσά τους), από τις 7 το πρωί έως και τις 7 χθες το βράδυ. Οπως κάθε χρόνο, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν εξέδωσαν κοινά αποτελέσματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων.