Μέχρι τη χθεσινή πρωινή ενσωμάτωση των ψήφων για τη νέα πράσινη Κεντρική Επιτροπή έβγαινε δεύτερος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης – ανάμεσα σε δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του αρχηγού. Τον απερχόμενο γραμματέα στήριξαν οι παπανδρεϊκοί, ένα μέρος των γεννηματικών, κι άλλοι, επιμένουν κονεσέρ. Αρα, ο πρόεδρος ελέγχει το κόμμα, ωστόσο κάποιοι θέλουν να του στείλουν το μήνυμα πως εφόσον χρειαστεί να υπάρξει εσωκομματική αντιπολίτευση, θα υπάρξει.

Αριστερά

Πώς αποτιμά η Ολγα Γεροβασίλη τις πρόσφατες κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ; «Το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε εκλογική επιρροή στην Ευρώπη πλέον είναι και επίσημα ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς» αποφάνθηκε. Δεκτό. Μόνο που η ευρωπαϊκή Αριστερά καταλαμβάνει μόλις 28 από τις 751 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, καμία από τις 28 θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και 344 έδρες από τις 9.874 στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ο μονόφθαλμος βασιλεύει στους τυφλούς, δηλαδή.

Ιστορία

Είναι ανιστόρητη η ρητορική περί σωστής πλευράς της Ιστορίας, λέει η Σία Αναγνωστοπούλου. Και σε συνδυασμό με το «είμαστε η Δύση» λειτουργεί «αναθεωρητικά». Σωστή πλευρά της Ιστορίας σημαίνει, γι’ αυτήν, ότι η Ελλάδα είναι με το διεθνές δίκαιο, την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ειρήνη. Η Ουκρανία, πάντως, που δέχθηκε αναίτια επίθεση – επομένως απειλείται η εθνική της ανεξαρτησία κι έχει δίκιο με βάση το διεθνές δίκαιο – θέλει να είναι με τη Δύση. Αλλά μάλλον δεν έχουν την ίδια αξία για τους συντρόφους οι επιθυμίες όλων των λαών.

Γραμματέας

Αν ο Αλέξης Τσίπρας αλλάξει τελικά γραμματέα στο κόμμα, διάφοροι φρονούν ότι πρέπει να ορίσει τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επειδή έχει – εξηγούν – εμπειρία από την αντίστοιχη θέση στο ΠΑΣΟΚ, είναι γυναίκα, και σε αντίθεση με τις πρώτες δύο εκλεγμένες στην ΚΕ δεν έχει αρχηγικές φιλοδοξίες. Ενδιαφέρον το τελευταίο της «προσόν». Κι εγώ που νόμιζα ότι στην Αριστερά στρατεύονται με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, δεν το βλέπουν με όρους καριέρας και φιλοδοξιών.