Ραντεβού

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο να ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με την ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και στο Νταβός. Ο Μητσοτάκης συναντά ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σχετική ενημέρωση. Πριν από δύο μέρες, πάντως, η Πέμπτη ήταν η μέρα του διαφαινόμενου ανασχηματισμού, όμως, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι μόνο η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι διά ζώσης.

Στήριξη

Παρότι συνήθως οι Βρυξέλλες δεν ασχολούνται με τις υπερπτήσεις και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αυτή η φορά είναι διαφορετική – γιατί η επίθεση Ερντογάν έρχεται από τρία μέτωπα, μόνο ένα εξ αυτών αφορά τον έλληνα Πρωθυπουργό. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευθεί και η ανάρτηση του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο, αλλά και η δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά: «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εμπρηστική ρητορική, απρόκλητες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς […] Aπαιτούμε και αναμένουμε σεβασμό για όλους τους ηγέτες μας και όλα τα κράτη-μέλη μας».

Προσεχώς (και) γυναίκες

Στη Χαριλάου Τρικούπη σημείωσαν τα σχόλια για την αρσενική εικόνα που έδειξαν στη βιτρίνα τους – επαναπαυμένες στην ποσόστωση, οι τάσεις απέφυγαν να ψηφίσουν γυναίκες, με αποτέλεσμα η πρώτη να βρεθεί στη θέση 29 της κατάταξης. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί τόσο στους τομείς πολιτικής όσο και στις νομαρχιακές επιτροπές, όπου πιθανό είναι να δούμε γυναίκες να αναλαμβάνουν τη θέση του γραμματέα.

Εναλλάξ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δείχνουν να επενδύουν στην ποσόστωση. Και μπορεί η πιθανότητα γυναίκας γραμματέως να μην είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από λίγο καιρό – καθώς ακούγεται περισσότερο η παραμονή Τζανακόπουλου -, όμως το νέο καταστατικό του κόμματος προβλέπει πως αν τελικά ο γραμματέας είναι άνδρας, θα υπάρχει αναπληρώτρια γραμματέας γυναίκα. Και αντίστοιχα, αν τελικά είναι γυναίκα, ο αναπληρωτής της θα είναι άνδρας.