Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Αριστερά στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Μια πρωτοφανής, σύνθετη, συμμετοχική, αμεσοδημοκρατική διαδικασία εκλογής της ηγεσίας ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος από τα μέλη του, ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας «προηγούμενο» για πολλά κόμματα, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι καρποί της «σποράς» αυτής, είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν στο άμεσο μέλλον.

Στην Ελλάδα, η ολοκλήρωση της συνεδριακής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκαλεί έντονη κοινωνική και πολιτική κινητικότητα. Αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες ανασύνταξης στον αριστερό και κεντροαριστερό χώρο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από το συνέδριό του πιο ισχυρός, πιο λαϊκός, πιο μαζικός, επιτυγχάνοντας σε μια πρώτη φάση αυτό που ήταν ο στρατηγικός του στόχος, δηλαδή την αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της διευρυμένης εκλογικής επιρροής.

Η διαδικασία αυτή φυσικά δεν ολοκληρώθηκε με τη λήξη των συνεδριακών διαδικασιών, αλλά μόλις ξεκινάει. Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα «μαζικό κόμμα, με οργανικές σχέσεις με την κοινωνία» είναι μια πορεία οργανωτικά, κομματικά και πολιτικά σύνθετη:

1 Η «λειτουργική ενσωμάτωση» των 110.000 νέων μελών που προσήλθαν στην κάλπη είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας. Τα νέα μέλη πρέπει να έχουν ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων, της στρατηγικής και των πολιτικών αποφάσεων. Το παραδοσιακό κόμμα πυραμιδικού τύπου δεν είναι αυτονόητο ότι θα ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες, πολύ περισσότερο όταν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αιφνίδιο και μαζικό. Οι νέες τεχνολογίες, οι οριζόντιες δικτυώσεις, ο αποχωρισμός της παρωχημένης λειτουργίας των οργανώσεων μελών, η διαδραστική επικοινωνία, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της πολιτικής δράσης και συμμετοχής, θα παίξουν σημαίνοντα ρόλο στη νέα φάση που διέρχεται το κόμμα.

2 Η γραφειοκρατία, μια χρόνια παθογένεια των κομμάτων της Αριστεράς, δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη νέα πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε σε ένα κόμμα «χυλό», με μια πιο χαλαρή και ρευστή λειτουργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως υβριδικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς οφείλει να χαμηλώσει την πυραμίδα (ήτοι να μειώσει την «απόσταση» της ηγεσίας από τη βάση) για να λαμβάνει τα μηνύματα από τις ανάγκες της νέας εποχής, που ήδη ανατέλλει, εκπέμποντας παράλληλα στο σήμερα νέες ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη γέννησή του ήταν πάντα υποχρεωμένος «να κινείται». Την ίδια ώρα που αλλάζει «μέσα», οφείλει να αφομοιώνει, να επεξεργάζεται, να προτείνει προς τα «έξω».

3 Οι πολιτικές βεβαιότητες και οι δογματισμοί έχουν ήδη καταρρεύσει μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ηδη διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον. Η συγκρότηση μιας νέας ολοκληρωμένης ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας εξουσίας, με σαφή, σύγχρονο, προσανατολισμό και διάθεση έκφρασης των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, των «από κάτω», είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου, του κοινωνικού μετασχηματισμού, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Πόσο εύκολο όμως είναι να ξεπεράσει ένα κόμμα της Αριστεράς τις αντιθέσεις του χθες και να βγει με όρους υπέρβασης στην πολιτική πρωτοπορία; Απαιτείται ενότητα, κριτική σύνθεση και ένας ριζοσπαστικός ρεαλισμός, εμποτισμένος με τα οράματα και τις αξίες της Αριστεράς. Το περιεχόμενο της «πολιτικής αλλαγής» άλλωστε, είναι εκείνο που θα συγκινήσει τη  μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  έκανε το πρώτο βήμα και απευθύνθηκε στην κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα να κερδίσει και την εμπιστοσύνη της.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ