«H Aγκυρα δεν μπορεί να πει ”ναι”για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», επανέλαβε χθες ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι συνομιλίες που είχαν στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπείες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δεν ήταν «στο αναμενόμενο επίπεδο». Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθυστερώντας τη συμφωνία που θα επέτρεπε μια ιστορική διεύρυνση του βορειοατλαντικού συμφώνου, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα χθεσινά σχόλια του Ερντογάν δείχνουν ότι το αδιέξοδο δεν έχει ξεπεραστεί και η Aγκυρα επιμένει στον εκβιασμό της, να σταματήσουν οι σχέσεις του Ελσίνσκι και της Στοκχόλμης με κούρδους μαχητές, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
«Οσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε “ναι” στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
Νωρίτερα δύο πηγές από την τουρκική κυβέρνηση είχαν αποκαλύψει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι στις συνομιλίες της προηγουμενης Τετάρτης είχε σημειωθεί μικρή πρόοδος και δεν ήταν σαφές πότε θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις. Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ απαιτείται να εγκρίνουν σχέδια για τη διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας.
Η Τουρκία αντιτάσσεται στο αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας με το επιχείρημα ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με τη μαχητική ομάδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και άλλους που θεωρεί τρομοκράτες αλλά και επειδή αυτές οι δύο σκανδιναβικές χώρες διέκοψαν τις εξαγωγές όπλων στην Αγκυρα το 2019, έπειτα από τουρκική επίθεση σε κούρδους μαχητές, οι οποίοι με την υποστήριξη των ΗΠΑ μάχονταν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
«Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι μια οργάνωση ασφαλείας», είπε. Η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και χαιρέτησαν τη δυνατότητα συντονισμού με την Αγκυρα. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία θέλει να δει να τελειώνει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα πιο αρνητική. Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη να λειτουργήσουν διαύλους διαλόγου και διπλωματίας».