Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τις Ημέρες Θάλασσας που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά για όγδοη συνεχή χρονιά. Υστερα από δύο χρόνια με περιορισμούς, εξαιτίας της πανδημίας, με μια πληθώρα δωρεάν εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, ο Πειραιάς γιορτάζει τη θάλασσά του, σε ένα απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό. Η πόλη έχει στολιστεί από γωνιά σε γωνιά και περιμένει τους επισκέπτες της έως και την Κυριακή 5 Ιουνίου, οπότε ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις.

Τα βλέμματα τραβά για ακόμα μία χρονιά η τριήρης «Ολυμπιάς», το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., που έχει έρθει στον Πειραιά για τις Ημέρες Θάλασσας και έχει δέσει στο Πασαλιμάνι. Το Σινεμά στη Θάλασσα στον Ορμο Αφροδίτης στην Πειραϊκή μάγεψε για ακόμα μία φορά κατοίκους και επισκέπτες, με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους της θάλασσας. Χιλιάδες παιδιά διασκέδασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Blue Park, το πάρκο ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον που στήθηκε στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στο κυνήγι θησαυρού στο Πάρκο Δηλαβέρη, αλλά και στον διαγωνισμό ρομποτικής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή παιδιών 4 έως 11 ετών. Οι δράσεις των Ημερών Θάλασσας συνεχίζονται και κορυφώνονται το τριήμερο 3-5 Ιουνίου.

Παρασκευή 3/6. Ο Δήμος Πειραιά εστιάζοντας στη βιώσιμη αστική κινητικότητα διοργανώνει στις 18.00 μια συμβολική ποδηλατοβόλτα με θέα τη θάλασσα, από την παραλία του ΣΕΦ έως το Μικρολίμανο. Την ίδια ημέρα εγκαινιάζεται η 34η έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους του βιβλίου από ολόκληρη την Αττική. Σε μια διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης και τόνωσης της τοπικής αγοράς και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, η Γαλάζια Νύχτα περιλαμβάνει ανοιχτά εμπορικά καταστήματα έως τα μεσάνυχτα, με ειδικές προσφορές για τους καταναλωτές, πολλές εκπλήξεις και δώρα και μια μοναδική συναυλία εν πλω, με την Πειραιώτισσα Λένα Αλκαίου, στο Πασαλιμάνι.

Σάββατο 4/6. Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Πλατεία Κανάρη μετατρέπεται και φέτος σε πάρκο ανακύκλωσης με διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια ημέρα ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα στην Πλατεία Κοραή. Εθελοντικοί παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν στις δύο παραλίες της πόλης, τα Βοτσαλάκια, τη Φρεαττύδα, και στο Μικρολίμανο.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Καββαδία στην Ακτή Μιαούλη και η συναυλία – αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας, με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Το βράδυ του Σαββάτου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θρυλική περιοχή της Τρούμπας, όπου ύστερα από δύο χρόνια απουσίας εξαιτίας της πανδημίας επιστρέφει το μεγαλύτερο street party της Αττικής. Ολα τα νυχτερινά καταστήματα της περιοχής ενώνονται σε ένα μεγάλο πάρτι στον δρόμο, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, διασκέδαση και πολλές εκπλήξεις.

Κυριακή 5/6. Το Posidonia Running Event επιστρέφει στον Πειραιά έπειτα από τέσσερα χρόνια, με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων, μελών της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας που βρίσκονται στη χώρα για τα Posidonia. Την ίδια ημέρα, ο Δήμος Πειραιά μάς καλεί να γνωρίσουμε μία από τις ιστορικότερες συνοικίες του Πειραιά, τα Καμίνια, σε μια ξεχωριστή ξενάγηση στα σημεία που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κεραμουργοί και έστησαν τα πρόχειρα καμίνια τους στα μέσα του 19ου αιώνα.  Λίγο πριν οι Ημέρες Θάλασσας να ρίξουν αυλαία για φέτος, ο Μπάμπης Τσέρτος και η Νάντια Καραγιάννη θα μας ταξιδέψουν με αγαπημένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια σε μια ξεχωριστή συναυλία στα βράχια της Πειραϊκής.