δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η αβεβαιότητα είναι το κύριο στοιχείο της δεκαετίας που διανύουμε. Το είδαμε με την πανδημία, το βιώνουμε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, το διαπιστώνουμε στην καθημερινότητά μας με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης». Αυτά επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. Οπως λέει, η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά ώστε η χώρα από τη μία να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια και από την άλλη να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τις φωτιές, που φέτος ξεκίνησαν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει πως έως τώρα όλο το βάρος των πυρκαγιών έπεφτε στην καταστολή και οι πολιτικές πρόληψης ήταν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Για το σχέδιο επούλωσης των πληγών στη Βόρεια Εύβοια από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές, ο Γιώργος Αμυράς υποστηρίζει πως στην περιοχή έχει συντελεστεί ένας πραγματικός άθλος. «Ολοκληρώσαμε σχεδόν όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση οφείλουμε να προστατεύσουμε την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας». Οπως τονίζει: «Για κάθε ένα είδος της άγριας πανίδας και χλωρίδας που προστατεύουμε, για κάθε βιότοπο και κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, κερδίζουμε μια σημαντική μάχη στον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ολοι πλέον βιώνουμε την ενεργειακή και κλιματική κρίση. Υπάρχει διέξοδος;  Πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε ενεργειακά και περιβαλλοντικά;

Λύσεις εύκολες δεν υπάρχουν. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Η αβεβαιότητα είναι το κύριο στοιχείο της δεκαετίας που διανύουμε. Το είδαμε με την πανδημία πριν από δύο χρόνια. Το βιώνουμε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Το διαπιστώνουμε στην καθημερινότητά μας με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά ώστε η χώρα από τη μία να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια και από την άλλη να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή της ενέργειας. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήταν το πρώτο βήμα, με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, που μόλις ψηφίστηκε, να διευκολύνει τέτοιου είδους επενδύσεις. Η δημόσια διοίκηση, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και οι πολίτες μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι της μεγάλης αλλαγής της περιβαλλοντικής νοοτροπίας.

Στο κάδρο κυριαρχούν η χρήση πιο καθαρών καυσίμων για θέρμανση και μετακινήσεις, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τα «πράσινα» νησιά. Και όλα αυτά με πρόβλεψη χρηματοδότησης.

Πέρυσι το καλοκαίρι κάηκε σχεδόν η μισή Ελλάδα, ενώ φέτος οι πυρκαγιές ξεκίνησαν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Τι αλλάζει από εδώ και πέρα στην πρόληψη;

Εως τώρα στη χώρα μας όλο το βάρος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έπεφτε στην καταστολή. Οι πολιτικές πρόληψης ήταν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Αρκεί να γνωρίζουμε πως για τη συντριπτική πλειονότητα των δασικών οικοσυστημάτων δεν υπήρχαν σχέδια αντιπυρικής προστασίας. Αυτή την πραγματικότητα την αλλάζουμε.  

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεκάδες εργολάβοι έχουν μπει σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα από τη Σαλαμίνα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και το Σουφλί έως τον Λυκαβηττό, το Ξυλόκαστρο, τη Ρόδο και την Επίδαυρο. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθαρίζουμε 77.000 στρέμματα δάσους, απομακρύνουμε τη συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη βιομάζα, συντηρούμε 12.000 χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου και διανοίγουμε 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. Οι προληπτικοί αυτοί καθαρισμοί υλοποιούνται με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Μέσα στον μήνα θα βγουν οι προσκλήσεις για να εκπονηθούν, επιτέλους, τα σχέδια αντιπυρικής προστασίας σε 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας συνολικής έκτασης 38 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Πώς προχωράει το σχέδιο επούλωσης των πληγών στη Βόρεια Εύβοια από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές;

Στη Βόρεια Εύβοια έχει συντελεστεί ένας πραγματικός άθλος. Σε συνεργασία με τους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς των υλοτόμων ολοκληρώσαμε σχεδόν όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.  Αρκεί να σας πω ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα εκτείνονται σε έκταση 375.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν κορμοδέματα σε έκταση 1.423 χιλιομέτρων, κλαδοπλέγματα 16 χιλιομέτρων, σανιδότοιχους 87 χιλιομέτρων και κορμοφράγματα 17 στρεμμάτων.

Παράλληλα, υλοποιούνται έργα-φωτοδότες, όπως: παρεμβάσεις για την προστασία οικισμών από τις πυρκαγιές, σήμανση και ανάδειξη μονοπατιών για πεζοπορία, πρασίνισμα τουριστικών περιοχών με φυτεύσεις και δημιουργία δασικού φυτωρίου. Συγχρόνως προχωράει και η υλοποίηση του σχεδίου του Σταύρου Μπένου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Ποιες πολιτικές υλοποιούνται για την προστασία της βιοποικιλότητας;

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση οφείλουμε να προστατεύσουμε την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας. Για κάθε ένα είδος της άγριας πανίδας και χλωρίδας που προστατεύουμε, για κάθε βιότοπο και κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, κερδίζουμε μια σημαντική μάχη στον πόλεμο κατά της κλιματικής κρίσης. Εντάξαμε σε καθεστώς αυστηρής προστασίας έξι από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βουνά της χώρας, τον Σμόλικα, την Τύμφη, τα Λευκά Ορη, το όρος Σάος, τον Ταΰγετο και το όρος Χατζή με τον πανευρωπαϊκά πρωτοποριακό θεσμό «Απάτητα Βουνά». Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται κάθε νέα διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, για να προστατευθεί η μοναδική βιοποικιλότητά τους.

Για το μυθικό βουνό του Ολύμπου εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα και βρίσκεται ήδη σε καθεστώς πλήρους προστασίας. Εχουν πια καθοριστεί οι όροι χρήσης γης και δραστηριοτήτων σε μια έκταση 235.620 στρεμμάτων με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος.  

Υλοποιούμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που δημιουργήθηκε στην ιστορία της χώρας μας, με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρασινίσουμε την Ελλάδα με 20 εκατ. δέντρα που προέρχονται από δημόσια φυτώρια.  

Το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Πραγματοποιούμε χαρτογράφηση και ολοκληρωμένη οριοθέτηση για τις «1.000 Παρθένες Παραλίες», ενώ ως χώρα έχουμε δεσμευτεί για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας με το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπου δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.