Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών αλλά ένας πραγματικός μαχητής της ζωής. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Αλι, που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, στις 4 Ιουνίου του 2016.
Ο άνθρωπος που δεν δίστασε – όταν βίωσε για πολλοστή φορά ρατσιστική συμπεριφορά στις ΗΠΑ – να πετάξει στο ποτάμι το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στη Ρώμη το 1960.
«Μόλις φτάσαμε στη γέφυρα του ποταμού Οχάιο, το έβγαλα και το εκτόξευσα όσο πιο μακριά μπορούσα μέσα στα ορμητικά νερά. Ενιωσα ανακούφιση, ηρεμία, σιγουριά. Μια κρυμμένη βαθιά μέσα μου δύναμη βγήκε στην επιφάνεια. Δεν θα γινόμουν πια υποχείριο της κοινωνίας των λευκών» είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του.
Επαγγελματίας πλέον και παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη, ο Κάσιους Μάρσελους Κλέι προσχώρησε το 1964 στο έθνος του Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι. Τις μέρες του πολέμου στο Βιετνάμ αρνήθηκε τη στράτευσή του για λόγους συνείδησης: «Το Κοράνι μού απαγορεύει να μετάσχω σε πόλεμο, εκτός αν τον έχει κηρύξει ο Αλλάχ ή ο προφήτης Μωάμεθ», εξήγησε. «Στο κάτω κάτω, δεν έχω τίποτα με τους Βιετκόγκ. Αυτοί δεν με φωνάζουν αράπη!».
Συγκλόνισε το 1996 στην Ατλάντα, όταν άναψε τη φλόγα στον βωμό έχοντας ήδη Πάρκινσον (διαγνώστηκε με τη νόσο το 1984, σε ηλικία 42 ετών, η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τα πολλά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αποτέλεσμα του στυλ πυγμαχίας «rope-a-dope» που προτιμούσε). Η ΔΟΕ τότε του έδωσε αντίγραφο του χρυσού του μεταλλίου του 1960.
Εγραψε ιστορία στην επαγγελματική πυγμαχία, με ανεπανάληπτες «μάχες» όπως η πρώτη με τον Σόνι Λίστον τον Φεβρουάριο του 1964 για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον «Αγώνα της Χρονιάς» (Μάρτιος 1971, η πρώτη ήττα του μετά από 31 αγώνες) και το «Thrilla in Manilla» (Οκτώβριος 1975) κόντρα στον Τζο Φρέιζιερ, το «The Rumble in the Jungle» (Οκτώβριος 1974) κόντρα στον Τζορτζ Φόρμαν και την κατάκτηση για δεύτερη φορά του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή στην Κινσάσα του Ζαΐρ σε ηλικία 32 ετών.
Οσο σκληρός έδειχνε και ήταν στα ρινγκ, είχε και την ευαίσθητη πλευρά του, την οποία έδειχνε και μέσω της ζωγραφικής (εμπνευσμένος από τον πατέρα του, τον ζωγράφο Κάσιους Κλέι Ερ).
Η πυγμαχία, αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα, η παγκόσμια ειρήνη και ο ανθρωπισμός ήταν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε στους πίνακες και στα σχέδιά του ο διάσημος πυγμάχος.
Μάλιστα η συλλογή σχεδίων και σκίτσων που είχε δημιουργήσει, πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 819.273 ευρώ, τιμή πολύ υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση.