Η εκπροσώπηση της Αγκυρας στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού.
Κομβικής σημασίας για έναν ρόλο της Αθήνας χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τη Σύνοδο Κορυφής για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Στη Σύνοδο η πλειοψηφία των χωρών θα εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο – πλην της Τουρκίας -, ενώ παρών στο δείπνο έχει ανακοινώσει ότι θα είναι και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο το διπλωματικό ενδιαφέρον για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα. Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου θα είναι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής στη σκιά των εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το ζήτημα των πολιτικών αναθεωρητισμού να μπαίνει επίσης στο τραπέζι.
Για την Αθήνα είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, ως τον μόνο δρόμο που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς εξελίξεις. Παράλληλα αναφορά αναμένεται να γίνει και στα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων και της πολιτικής αναθεωρητισμού που προωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα θεωρεί ότι η επιλογή της Αγκυρας να εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, θα μπορούσε να δώσει ένα βήμα για την επανεκκίνηση του διαλόγου, εάν υπάρχει η ανάλογη διάθεση και από την τουρκική πλευρά. Εστω και αν επί του παρόντος δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.
Στην τουρκική Γενί Σαφάκ προεξοφλείται ότι «η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τις διμερείς και διεθνείς επαφές ως πλατφόρμα προπαγάνδας με στόχο την Τουρκία». Αναφέρεται δε σε «ημερολόγιο προκλήσεων» που θα ξεκινήσει από τις 10 Ιουνίου στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστεί μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Κατά την εφημερίδα η Αθήνα «αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές της 16 ψευδείς χάρτες που στοχεύουν την Τουρκία», επιδιώκοντας τη γερμανική υποστήριξη.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ. Η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζεται με σειρά επισκέψεων του Νίκου Δένδια στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο υπουργός Εξωτερικών χθες βρέθηκε στην Ποντγκόριτσα όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ράνκο Κριβόκαπιτς, ενώ έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Ο Δένδιας επανέλαβε από το Μαυροβούνιο ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» καλώντας παράλληλα τις χώρες της περιοχής «να κλείσουν τα αφτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας». Διεμήνυσε δε ότι «οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» για να προσθέσει ότι «οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Σήμερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην Πρίστινα.
Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται να δώσουν το «παρών» οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάσεβσκι, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα, της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόβ, οι πρόεδροι της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Κοσυφοπεδίου, Μίλο Ντουκάνοβιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σεφίκ Ζαφέροβιτς, καθώς και η κοσοβάρα πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου και η ΓΓ του Συμβουλίου της περιφερειακής συνεργασίας της Αλβανίας, Ματζίλντα Μπρέγκου.