Μια φωτογραφία τραβηγμένη τον Αύγουστο του 2020 ανοιχτά της Ρόδου δείχνει ψαροκάικα με την ελληνική σημαία να ψαρεύουν «παρέα» με τον τουρκικό στόλο, σε απόσταση αναπνοής από το «Oruc Reis». Αυτή την εικόνα κρατούσε ο συνταξιούχος ψαράς από την Κάλυμνο Γιώργος Κατσοτούρχης και την έδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην ακριτική Ψέριμο. «Επιτελείτε ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και ένα εθνικό έργο», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού προς τον ίδιο και τους συναδέλφους του.
«Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαμε βρεθεί όταν εκείνος είχε επισκεφθεί προεκλογικά την Κάλυμνο. Τότε είχαμε πει πως θα ξανανταμώσουμε. Και να που τα έφερε έτσι η συγκυρία και συναντηθήκαμε πάλι. Πάντως, όταν ένας πρωθυπουργός έρχεται στα μέρη σου και σου λέει πως η δουλειά που κάνεις είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, αν μη τι άλλο, σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στο επάγγελμά μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο έμπειρος αλιέας.
Σήμερα, στα 74 του χρόνια, έχοντας φάει τη θάλασσα… με το κουτάλι, ασχολείται, από τη θέση πια του προέδρου του Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, με την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες της περιοχής. Οπως λέει, στην ολιγόλεπτη κουβέντα που είχαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του με τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ζητήθηκε να κλειστεί μια συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά, για να τεθούν επί τάπητος θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Κάτι που έχει, ήδη, δρομολογηθεί για τις επόμενες ημέρες.
Η «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑ». Ο 74χρονος μπήκε στον κόσμο της αλιείας σε σχετικά μεγάλη ηλικία, περίπου 40 ετών. Πριν ήταν αγρότης και άφησε τη γη για τη θάλασσα. «Είναι σκληρή δουλειά. Φεύγεις βράδυ από το λιμάνι και για μια ολόκληρη εβδομάδα βρίσκεσαι πάνω στο καΐκι, μεσοπέλαγα, μακριά από τη στεριά», περιγράφει. Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και που επιγραμματικά αναφέρθηκαν στο τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό δεν είναι άλλα από την ακρίβεια και τις συνεχείς παρενοχλήσεις που δέχονται από την «απέναντι πλευρά»: «Γι’ αυτά θέλουμε να ενημερώσουμε την ηγεσία του υπουργείου. Και η αλιεία, όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ταλαιπωρείται από την ακρίβεια. Σκεφτείτε ότι πριν από μερικές εβδομάδες πληρώναμε 0,30 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο και σήμερα δίνουμε 1,20 ευρώ. Παράλληλα όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα με τους γείτονες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως καλάρουμε 30 μίλια παραγάδι, όταν εκείνη τη στιγμή μπορεί ακόμη και 10 σκάφη να είναι κοντά. Αυτή είναι όμως η δουλειά μας, είναι η ζωή μας και τα ζητήματα με την τουρκική πλευρά τα έχουμε πια συνηθίσει».
ΜΙΑ «ΑΠΟΡΡΗΤΗ» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Δεν είναι λίγες, πάντως, οι φορές – ιδίως το τελευταίο διάστημα – που η παρενόχληση των αλιέων δεν έρχεται μόνο από τη θάλασσα αλλά και από αέρος, με τα τουρκικά μαχητικά να πετούν σε πολύ χαμηλά ύψη, πάνω από τα αλιευτικά σκάφη. Οσο για τη φωτογραφία που έδειξε ο Γιώργος Κατσοτούρχης στον Πρωθυπουργό, η δημοσίευσή της θα ήταν μία ακόμη αφορμή, όπως λέει, για να ενταθούν οι προκλητικές συμπεριφορές των γειτόνων απέναντί τους, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η μη δημοσίευσή της αλλά η κοινοποίησή της αποκλειστικά στους αρμοδίους.