Η Ελλάς, χώρα που ανέδειξε τους τρεις πολιτισμούς, τον Μινωικόν, τον Μυκηναϊκόν και τον Βυζαντινόν, είναι θεματοφύλαξ των λειψάνων αυτών και έχει αναλάβει έναντι της ανθρωπότητος ηθικές υποχρεώσεις όχι μόνον να σεβασθή τους μοναδικούς στον κόσμο θησαυρούς, αλλά και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της να τους εμφανίση ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους. Τα λείψανα αυτά και οι άλλες αρχαιότητες, είτε το θέλομεν είτε όχι και εφόσον θα αργήσουμε πολύ να προσφέρουμε τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού, είναι σήμερα το κέντρον γύρω από το οποίον περιστρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών. Θα πρέπει, συνεπώς, προς τα εκεί να στραφή όλως ιδιαιτέρως η προσοχή του Κράτους.
Αλλά ας ιδούμε καλύτερα πώς εμφανίζεται η κατάστασις στην Κρήτη από απόψεως διαφυλάξεως των λειψάνων του Μινωικού Πολιτισμού. Στο Ηράκλειον εδρεύει το Αρχαιολογικόν Μουσείον, το οποίον άρχισε να κτίζεται από το 1937, συνεπληρώθη μετά τον πόλεμο και τώρα γίνεται η προσθήκη μίας ακόμη πτέρυγος. Η κατασκευή του εστοίχισε το ποσόν των 60 περίπου εκατομμυρίων δραχμών, ως κτήριον δε είναι το μεγαλύτερον μετά το Εθνικόν Μουσείον των Αθηνών και θεωρείται το καλύτερο της Ελλάδος. Υστερα από μία συστηματική εργασία επετεύχθη η πλήρης έκθεσις του μουσείου, αφού χωρίστηκε σε τρία τμήματα, το τουριστικόν, το τμήμα επιστημονικών μελετών και το τμήμα συστηματικών αποθηκεύσεων.
Το πρώτο τμήμα έχει σήμερα 14 αίθουσες, το δεύτερο 6 και το τρίτο 2 μεγάλες υπόγειες αποθήκες. Με την νέα πτέρυγα θα προστεθούν 8 διαμερίσματα αποθηκών, 6 αίθουσες τουριστικής εκθέσεως και 2 των επιστημονικών συλλογών. Με τις προσθήκες αυτές το μουσείον ολοκληρώνεται. Συγχρόνως ιδρύεται το παράρτημα, που προβλέπεται ως επιγραφικόν μουσείον, στο κέντρο του οποίου θα υπάρχει ένα αμφιθέατρον για επιστημονικούς σκοπούς και μελέτες του μουσείου.
Ενώ όμως πρόκειται περί τόσον εξαιρετικού μουσείου, η οργάνωσις του μηχανισμού από απόψεως προσωπικού βρίσκεται στην κατάστασι του 1914.
Οι ξεναγοί που εστάλησαν εκεί από τη σχολή Αθηνών θεωρούνται ανεπαρκέστατοι, τόσον από απόψεως αριθμού, όσον και γνώσεων. Εξηγούν ωρισμένα πράγματα με γενικές γραμμές στις ομάδες των ξένων, αλλά οι χιλιάδες των μεμονωμένων περιηγητών δεν εξυπηρετούνται.