Το αυτονόητο αίτημα για την τιμωρία και την καταδίκη των ενόχων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι έτοιμη να διεκδικήσει και σε δεύτερο βαθμό η οικογένεια του 34χρονου μουσικού, που έδωσε το «παρών»  από την πρώτη κιόλας μέρα στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.

Τόσο οι γονείς και η αδελφή του Παύλου Φύσσα, όσο και οι αιγύπτιοι αλιεργάτες βρέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου έχει οριστεί ως τόπος διεξαγωγής της δίκης – ορόσημο έτοιμοι, όπως και στο πρώτο δικαστήριο, να σταθούν απέναντι στους κατηγορούμενους και μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους να δώσουν μία ακόμα δικαστική μάχη, που κατά πολλούς είναι ίσως και κρισιμότερη από την πρώτη.

Εκεί, στην ίδια αίθουσα και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι το βράδυ της δολοφονίας του ήταν αυτόπτες μάρτυρες και έζησαν από κοντά το σκηνικό του εγκλήματος με πρωταγωνιστή τον φυσικό αυτουργό Γ. Ρουπακιά. Ο κατάλογος των μαρτύρων περιλαμβάνει συνολικά 146 πρόσωπα.

ΚΕΝΑ ΕΔΩΛΙΑ. Και ενώ η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη από κόσμο, τα περισσότερα από τα εδώλια των κατηγορουμένων ήταν κενά. Από τους συνολικά 52 καταδικασθέντες, με βάση την πρωτόδικη ποινή, μόνο 16 εξ αυτών ήταν παρόντες και μόνο τέσσερις από τους 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Μεταξύ εκείνων που απουσίαζαν ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύτηκε επί δίμηνο με κορωνοϊό, αλλά και ο ισοβίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης του.

Στα έδρανα υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής βρέθηκαν και δικηγόροι, οι οποίοι δεν είχαν παρασταθεί στην πρώτη δίκη, έτοιμοι και αυτοί από την πλευρά τους, ο καθένας για λογαριασμό του εντολέα του, να ριχτούν στη «μάχη» του Πενταμελούς Εφετείου.

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά φασισμός» το συγκεντρωμένο  πλήθος έξω από το Εφετείο της Αθήνας  ζητούσε να μην υπάρξει εφησυχασμός απέναντι στην απειλή του φασισμού.

Τα μέτρα ασφαλείας καθόλη τη διάρκεια της δίκης ήταν δρακόντεια, καθώς από πολύ νωρίς το πρωί είχε κλείσει τόσο η Λεωφόρος Αλεξάνδρας όσο και οι γύρω από το δικαστικό μέγαρο δρόμοι, ενώ και οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν εντός της αίθουσας επίσης κάτω από δρακόντεια μέτρα.