Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σου ευχηθώ χρόνια πολλά, πανέμορφο Μουσείο Ακρόπολης. Σε επισκέπτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Kαι, κάθε φορά, μου κόβεις την ανάσα με την ομορφιά σου – και την υπομονή σου.

Γιατί είμαι σίγουρη ότι η υπομονή σου θα ανταμειφθεί;

Διότι εκατομμύρια Βρετανοί αισθάνονται όπως εγώ: πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επανενωθούν με εκείνα που ήδη φιλοξενείς, εκείνα για τα οποία σε χτίσανε.

Διότι οι περισσότεροι στη Βρετανία δεν συμμερίζονται τη στάση του Βρετανικού Μουσείου ότι μας κάνει χάρη που κρατάει τα Γλυπτά για να τα θαυμάζει ο κόσμος στο Λονδίνο.

Διότι, όσες φορές κι αν επαναλάβουν το ψέμα τους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε «φιρμάνι» με επίσημη σφραγίδα που να δίνει στον λόρδο Ελγιν άδεια να ξεριζώσει τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα. Το μόνο που υπήρξε ήταν μια επιστολή υπογεγραμμένη από έναν αξιωματούχο στην αυλή του σουλτάνου η οποία του επέτρεπε να κάνει σχέδια και να κατασκευάσει εκμαγεία ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει αντίγραφα.

Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν κάθε άλλο παρά νόμιμα. Αποκτήθηκαν με δωροδοκία των φρουρών προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια κατά τη διάρκεια της βίαιης και καταστροφικής απόσπασής τους από το κτίριο του Παρθενώνα.

Ο λόρδος Ελγιν (οι έλληνες αναγνώστες ξέρουν σίγουρα ότι τον τίτλο αυτόν τον κληρονόμησε, δεν τον κέρδισε) δεν έμεινε γνωστός για τίποτε άλλο εκτός από την κλοπή των Μαρμάρων. Εζησε μια ζωή με την πεποίθηση ότι έχει περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους – και όταν ξέμεινε από χρήματα, πούλησε τα κλεμμένα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο. Αλλά το μουσείο αυτό δεν τα «συντήρησε», όπως τόσο αυτάρεσκα ισχυρίζεται. Τα έτριψε για να φαίνονται πιο λευκά και αστραφτερά. Δύσκολα το λες αυτό συντήρηση…

Η πεποίθηση ότι πολλά πολιτιστικά αντικείμενα και θησαυροί πρέπει να επαναπατριστούν στις χώρες προέλευσής τους είναι ισχυρή και διογκούμενη. Εκτιμώ ότι είναι θέμα χρόνου να καταπέσουν όλα τα επιχειρήματα που προβάλλουν η κυβέρνηση των Συντηρητικών (η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης) και το Βρετανικό Μουσείο και το ελληνικό φως να λάμψει ξανά επάνω στα Μάρμαρα.