Σημαντικές αυξήσεις στο κόμιστρο των ταξί σε όλη την Ελλάδα προβλέπουν τα νέα τιμολόγια που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) προς έγκριση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΑΤΑ, η πτώση της σημαίας (αρχική χρέωση με την είσοδο του επιβάτη στο ταξί) θα ανέλθει σε 1,80 ευρώ, αντί για 1,19 ευρώ που είναι τώρα. Παράλληλα, η χρέωση για την ελάχιστη διαδρομή προτείνεται να διαμορφωθεί σε 4 ευρώ, από 3,16 που είναι σήμερα.

Η χρέωση για μια απλή διαδρομή εντός αστικού ιστού, η λεγόμενη μονή ταρίφα, προτείνεται να διαμορφωθεί σε 0,90 ευρώ ανά χιλιόμετρο (αντί για 0,68 ευρώ). Μικρότερη είναι η αύξηση της διπλής ταρίφας που αφορά μετακινήσεις μετά τις 12 τη νύχτα και εκτός περιμετρικής ζώνης, η οποία προτείνεται να διαμορφωθεί σε 1,25 ευρώ ανά χιλιόμετρο (από 1,19).

Στα 40 ευρώ (από 35 ευρώ σήμερα) αναπροσαρμόζεται το κόμιστρο για δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τα όρια του Δακτυλίου της Αθήνας (οι νυχτερινές κούρσες θα κοστίζουν 55 ευρώ, από 50 ευρώ σήμερα), ενώ η χρέωση για διαδρομές από λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς ΚΤΕΛ διαμορφώνεται στο 1,07 ευρώ. Οι αποσκευές άνω των 10 κιλών θα χρεώνονται πλέον προς 40 λεπτά η μία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΣΑΤΑ με το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους των ταξί, υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία ως προς το ύψος των αυξήσεων. Ωστόσο, για να τεθούν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ελέγχει κυρίως το κατά πόσο οι προτεινόμενες αυξήσεις θα επιβαρύνουν το ύψος του πληθωρισμού.