Είναι εντυπωσιακό το πώς η Ουρουγουάη, μια χώρα 3,5  εκατομμυρίων κατοίκων, να αναδεικνύει τόσους σπουδαίους επιθετικούς στα τελευταία 35 χρόνια. Τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές της επομένης ήταν ο Ρούμπεν Σόσα. Δεν απέκτησε τη διασημότητα των επιγόνων του αλλά ο Σόσα ήταν ένας καταπληκτικός παίκτης και πέτυχε 84 γκολ στα επτά χρόνια που αγωνίστηκε στη Serie A με τις Λάτσιο και Ιντερ.

Ακολούθησε ο Αλβαρο Ρεκόμπα που ένα φεγγάρι φόρεσε και τη φανέλα του Πανιωνίου. Ενας ποδοσφαιριστής που χτυπούσε την μπάλα τόσο γλυκά που μπορούσες να του συγχωρέσεις οποιαδήποτε ποδοσφαιρική αμαρτία. Ηταν τόσο ρομαντικός ώστε στην Ιταλία γεννήθηκε ο μύθος πως οι άνδρες όταν ήθελαν να κάνουν πρόταση γάμου στην καλή τους δεν έδιναν δακτυλίδι αλλά μία βιντεοκασέτα με τα γκολ του Ουρουγουανού..

Ακολούθησε ο Ντιέγο Φορλάν, με το ποδοσφαιρικό DNA από πάππου προς πάππου. Θεωρείται ο πρώτος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης.

Τον παραμέρισαν οι Λουίς Σουάρες και Εντινσον Καβάνι, οι δύο καλύτεροι επιθετικοί της γενιάς τους που έγραψαν ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.   Η μαγική τριπλέτα έπαιξε μαζί στο Μουντιάλ του 2010 και έναν χρόνο αργότερα οδήγησαν τη Σελέστε στην κατάκτηση του πρώτου Κόπα Αμέρικα μετά από 16 χρόνια. Ενωσαν επίσης τις δυνάμεις τους και στο επόμενο Μουντιάλ του 2014 όταν άφησαν εκτός τις Ιταλία και Αγγλία. Και τώρα ήρθε η σειρά του Νούνιες ο οποίος θα αποτελέσει το νέο μέλος της τριάδας με τους Σουάρες, Καβάνι στο Μουντιάλ του Κατάρ.