Το πρώτο συνδικάτο αποφάσισαν να δημιουργήσουν υπάλληλοι καταστήματος της Apple στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι στο Τόουσον του Μέριλαντ ψήφισαν 65 υπέρ, 33 κατά για να ενταχθούν στο εργατικό σωματείο ΙΑΜ, ακολουθώντας το παράδειγμα εργαζομένων της Amazon οι οποίοι προχώρησαν σε αντίστοιχη κίνηση για συμμετοχή στο συνδικάτο.
Πρόκειται για μια ακόμη νίκη εργαζομένων στο αμερικανικό εργατικό σύστημα όπου εταιρείες κολοσσοί δεν βλέπουν με καθόλου «καλό μάτι» τέτοιες κινήσεις. Οι εν λόγω εργαζόμενοι που ψήφισαν «έκαναν τεράστια θυσία για χιλιάδες υπαλλήλους της Apple σε όλη τη χώρα που είχαν όλα τα βλέμματα σε αυτές τις εκλογές» εκτίμησε ο πρόεδρος του συνδικάτου IAM (International Association of Machinists and Aerospace Workers) Ρόμπερτ Μαρτίνεζ.
Ο ίδιος ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής Τιμ Κουκ να σεβαστεί τα αποτελέσματα και να προχωρήσει γρήγορα στη σύναψη της σχετικής σύμβασης. «Αυτή η νίκη δείχνει την αυξανόμενη ζήτηση για συνδικάτα στα καταστήματα της Apple και σε διαφορετικούς κλάδους σε όλη τη χώρα μας» ανέφερε ο επικεφαλής του συνδικάτου ΙΑΜ. Το IAM αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα σωματείο που καλύπτει μεγάλο εύρος ειδικοτήτων εργαζομένων, από τεχνικούς και μηχανικούς αεροσκαφών έως νοσοκόμες και κοινωνικούς λειτουργούς.
Η νίκη των εργαζομένων της Apple είναι η τελευταία σε ένα κύμα συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων υψηλού προφίλ που καταγράφεται σε μεγάλες εταιρείες μετά την πανδημία από την Amazon έως τα Starbucks, σχολίαζε το έγκριτο περιοδικό για το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, το «Wired».
Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος, η Apple διεξήγαγε έντονη εκστρατεία κατά της συμμετοχής στο συνδικάτο, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων για να κάνουν πίσω, αποκαλύπτει το «Wired».
Η ομάδα των εργαζομένων της Apple στο εν λόγω κατάστημα – γνωστή συλλογικά ως Συνασπισμός Οργανωμένων Υπαλλήλων Λιανικής (CORE) – είχε στείλει επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ τον Μάιο ενημερώνοντας τον ίδιο και την εταιρεία για την προσπάθεια αυτή. «Η απόφαση να σχηματίσουμε ένα συνδικάτο αφορά εμάς ως εργαζομένους, να αποκτήσουμε πρόσβαση σε δικαιώματα που δεν έχουμε επί του παρόντος» ανέφερε η επιστολή.
Συνθήκες εργασίας
Βασική αιτία για την κίνηση αυτή των εργαζομένων στο Μέριλαντ ήταν για να έχουν λόγο στις συνθήκες εργασίας τους. Οι ίδιοι έκαναν λόγο ότι οι εντολές από τα υψηλότερα κλιμάκια έρχονταν από εταιρικά στελέχη που έμοιαζαν αποκομμένα από την πραγματικότητα των θέσεων εργασίας τους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το θέμα των αμοιβών ήταν επίσης ένα ζήτημα για πολλούς υπαλλήλους, δεδομένου του φόρτου εργασίας και των τεχνικών δεξιοτήτων που απαιτούνταν στους ρόλους τους.
Αν και μικρό σε κλίμακα, το κύμα συνδικαλισμού έχει συγκεντρώσει δυναμική σε πολλές αμερικανικές εταιρείες που μέχρι πρόσφατα είχαν καταφέρει να αποκρούσουν τα οργανωμένα συνδικάτα ακολουθώντας πολύ επιθετικές πολιτικές ειδικά στη σημερινή μετα-πανδημική οικονομία, σχολίαζαν σχετικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Εργαζόμενοι σε κατάστημα της Apple στην Ατλάντα ήταν οι πρώτοι που κατέθεσαν υποψηφιότητα για εκλογές τον Απρίλιο ώστε να οργανωθούν στο συνδικάτο με την ονομασία Communications Workers of America, αλλά τον περασμένο μήνα αποφάσισαν να αποσύρουν την αίτηση αυτή. Εργαζόμενοι σε άλλο κατάστημα στο Grand Central Station της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν κι αυτοί την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για το εάν θα ενταχθούν σε συνδικάτο. Επίσης οργανωτικές προσπάθειες με πολλαπλά σωματεία βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά άλλα καταστήματα της εταιρείας, αναφέρεται ακόμη.